OD POMOČNIKA DO NADZORNIKA

Dober za NLB: Groznik »pomagal« Bavčarju, ki mora v zapor

Objavljeno 04. november 2014 11.28 | Posodobljeno 04. november 2014 11.29 | Piše: A. L.

Šrot zaporno kazen že prestaja, Bavčarja to še čaka.

Peter Groznik.

LJUBLJANA – Peter Groznik je postal novi nadzornik NLB in bo nadomestil Franceta Arharja, smo poročali že včeraj. A kljub temu se hitrih kadrovskih menjav na čelu največje slovenske banke menda ne pričakuje. Pop TV pa je včeraj v poročilih razkril Groznikovo vlogo pri lastninjenju Istrabenza, zaradi katerega je v zaporu Boško Šrot in zaradi katerega bo tja moral (bil je že obsojen) tudi Igor Bavčar

Groznik je leta 2007, ko je še bil v KD, Bavčarju posredno pomagal do 20 milijonov evrov dobička. V tem primeru je bil zaslišan tudi na sodišču. Pop TV poroča, da je imel eno ključnih vlog pri preprodaji sedemodstotnega deleža Istrabenza, ki je prek verige preprodaj končal v povezanih, Bavčarju naklonjenih podjetij. A to ni bilo ovira za imenovanje v NLB.

Z NLB sodeluje Rojs

Poleg Groznika opominjajo tudi na sodelovanje NLB z odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerje. Izpostavljajo Aleša Rojsa, ki je bil leta 2010 in 2011 nadzornik Hypo banke. Po čistki vodstva so v banki 2011 razrešili tudi njega. Rojs je tudi nekdanji zastopnik Zorana Jankovića, ki je znan po eni največjih davčnih utaj v Sloveniji: kot pravni zastopnik Iskra Commerca naj bi utajil kar 67 milijonov nekdanjih tolarjev davka.

Deli s prijatelji