NA KOŽO

Dober tek

Objavljeno 22. februar 2013 23.20 | Posodobljeno 22. februar 2013 23.24 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Smisli življenja se običajno ne glasijo na ček za milijone evrov.

Bojan Budja. Foto: S. N.

Kar nekaj jih poznam, ki prisegajo, kako je pojesti nekaj dobrega in ob tem zvrniti še kozarec primernega vina tisto, kar ob stanju duha v državi vse bolj osmišljuje njihovo življenje. A bojim se, da izgubljajo še to. Da jim ostaja le še vino. Zaenkrat. Hrani, ki jo zaužijemo, ni moč zaupati. S francosko-luksemburško govejo lazanjo iz zagrebškega Leda dobimo na krožnike strupeno konjsko meso iz Romunije, v goveji juhi plavajo konjske podkve, mediji in vsi pa se množično ukvarjamo s politiko. Kot da smo od nje odvisni bolj kot od hrane. Istočasno pa Hrvati svoje potrošnike pomirjajo, češ da so goveje konjske lazanje samo za Slovence, v lepi njihovi pa da imajo pristne.

Ne pričakujem, da se nam bo politika zagnusila čez noč. Četudi bi bilo to za deželo pod Alpami nemara še najbolje. Ne morem pa razumeti, zakaj je vse v državi odvisno od tega, kako kateri politik diha, od njegovega ali njenega dobrega ali slabega spanja, posledičnega počutja, od avtomobilov, ki jih vozi, ljubic, priležnikov, do prekratkih kril ali predolgih hlač. Ne zanima pa nas denimo, ali je tam nekje neki slovenski kirurg res opravil sijajno operacijo, ali pekarne pečejo kruh iz pravega žita, kaj šele, ali namesto naročene govedine dobimo na krožnike s steroidi in anaboliki napolnjene kadavre športnih konjev. Pa jih.

Človeško bitje je v bistvu narejeno tako, da elementarni užitki, kot so seks, pijača in hrana, niso ovrednoteni z evrskimi milijoni. Liter vode odžeja tako klošarja kot milijonarja, krožnik vampov ali golaža bi ju enako nasitil, ljubezen ene same ženske z njeno dušo in telesom enako osrečila. Vse to je dosegljivo za malo, zelo malo denarja. In tudi smisli življenja se običajno ne glasijo na ček za milijone evrov. Vrnimo se torej k njim, vsem dosegljivim, politiki pa pustimo, naj se ukvarja sama s seboj. Naj se zmerja z brezbožneži, klerikalci, komunajzarji, mafijci in udbomafijci, belogardisti, lizuni cerkvenih pragov, golaznijo, stalinisti, hitlerjanci, pedri, skojevci, levimi, desnimi, srednjimi itd. itd. itd.

Lepše bomo živeli, jedli in pili bolj zdravo.

Deli s prijatelji