KAMNI

Dober kamnosek 
je tudi umetnik

Objavljeno 15. januar 2015 13.51 | Posodobljeno 14. januar 2015 17.58 | Piše: Oste Bakal

Tako je oče pred leti poučil Štefana Bunderlo, da se je odločil za ta poklic, danes pa njegovo kamnoseštvo spada med najuspešnejša na severovzhodu države.

Številni Pomurci in Štajerci poznajo prekmurskega kamnoseka Štefana Bunderlo z Grada na Goričkem, čeprav svoje storitve ponuja vse do morja in tudi v Avstriji. Izdelava in postavljanje nagrobnih spomenikov sta bila osnova za začetek, sčasoma je sledilo še izdelovanje stopnic in okenskih polic za potrebe gradbeništva. Postopoma so začeli izdelovati tudi talne in zidne obloge, kuhinjske ter pisarniške pulte ter opremljati cerkve in druge sakralne zgradbe. Širitev programov je odpirala trg tudi zunaj domačega okolja, še posebno pomemben je bil preboj na avstrijsko tržišče.

Družinsko podjetje

Za kamnoseštvo je Štefana navdušil oče, ki je bil teracer, pa tudi dedek se je ukvarjal z gradbeništvom. Že kot osnovnošolec je rad pomagal očetu in je vzljubil gradnjo stavb. Začel je razmišljati o svoji prihodnosti v tej dejavnosti. Oče mu je svetoval kamnoseštvo, češ da je to gosposko delo, zanimiva obrt in včasih tudi umetnost, ki zahteva natančnost in preciznost. Sledilo je šolanje na poklicni kamnoseški šoli v Ljubljani, pozneje je opravil tudi mojstrski izpit.

V Kamnoseštvu Bunderla so 1981. začeli izdelovati nagrobnike, z leti pa so program podjetja razširili. »Kakovost izdelkov je tisto, kar je v ospredju naših prizadevanj, potem so tu še osvajanje novih znanj in širjenje ponudbe ob konkurenčnih cenah in spoštovanju rokov dobave,« pravi Štefan Bunderla. Vesel je, da je tudi njegova družina (ob njem še žena Ana in hčerka Petra, ki skrbita za administrativne in druge pisarniške zadeve, ter sin Štefan, ki je prav tako kamnosek) neposredno vpeta v družinsko podjetje. »Čeprav naša proizvodnja sloni na moderni tehnologiji, ne pozabljamo na izdelke, ki zahtevajo ročno spretnost. Pri nagrobnih spomenikih svetujemo, katero vrsto kamna izbrati, saj niso vse primerne za različne vrste podnebja, še posebno ne za dolge in ostre zime. Nagrobni spomenik si naročnik lahko izriše tudi sam, mi pa ga na podlagi njegovih želja izdelamo. Pri urejanju grobov je treba misliti na številne malenkosti, kot so podstavki za sveče, vaze, korita za rože ipd.«

V Avstriji gre lažje

Skrbijo, da je njihovo kamnoseštvo sodobno tehnološko opremljeno, tako da za obdelavo kamna uporabljajo najsodobnejše računalniško podprte stroje za rezanje, brušenje, pisanje, risanje... V podjetju je poleg direktorja Štefana zaposlenih še 14 ljudi, 12 v Sloveniji in dva v Avstriji. Naš sogovornik poudari, da v sosednji državi ni imel nobenih težav pri pridobivanju dovoljenj za delo, medtem ko mu birokrati pri nas pogosto grenijo življenje. V zadnjem času še posebno s spremembo namembnosti zemljišča, tako da hčerka in bodoči zet zaradi tega načrtujeta selitev čez mejo.

Bunderlovi lahko naredijo iz kamna, ki ga kupujejo povsod po svetu, večino pa v Italiji, dejansko vse. Cene izdelkov in storitev so v prvi vrsti odvisne od materialov, ki jih uporabljajo. Štefan pravi, da strankam predlagajo bolj kakovostne, saj si nihče ne želi pogosto popravljati ali zamenjavati te ali one reči. »Moja največja želja je, da bi sin nadaljeval dejavnost in jo tudi širil,« je še dejal Štefan Bunderla.

Deli s prijatelji