ZIMSKA

Do torka spet 15 centimetrov snega

Objavljeno 23. marec 2013 08.20 | Posodobljeno 22. marec 2013 19.20 | Piše: Mihael Korsika

Zima se noče posloviti, snežiti bo začelo na vzhodu.

V Kočevju je letos zapadlo že skoraj pet metrov snega (foto: Mavric Pivk, Novice).

LJUBLJANA – Letošnja zima, ki je bila tretja najbolj snežena v zadnjih 50 letih, kljub opravljenim pustnim ritualom in prihodu koledarske pomladi še vedno kaže ledene zobe. Že do zdaj je po podatkih meteorologov na Kočevskem zapadlo skupno več kot štiri metre in pol snega, 350 centimetrov v Novem mestu in v Ljubljani okoli 225 centimetrov. Snežna odeja se je tokratno zimo obdržala dlje kot običajno v Novem mestu in Ljubljani ter Murski Soboti. Dolgoletno povprečje padavin je bilo preseženo skoraj povsod po državi, najbolj, kar dvakratno pa v Beli krajini. Kronično pomanjkanje sonca smo imeli v Ljubljani, kjer je v zadnjih treh mesecih sonce sijalo le pet dni, zato sta zadnja dva sončna dneva povzročila pravo evforijo, a ne za dolgo, saj prihaja nova dvodnevna pošiljka snega.

Danes bodo sonce počasi pregnali oblaki, ki bodo prekrili nebo po vsej državi

»V noči na nedeljo bo začelo najprej snežiti na vzhodu. Sprva kot rahel sneg, morda na začetku celo dež s snegom, pozneje pa bo sneženje zajelo celotno državo, le na Primorskem bo deževalo,« je napovedal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Andrej Velkavrh. Po njegovih besedah se bo na Primorskem pojavila burja, ki se bo do večera še okrepila. Sneženje se bo nadaljevalo v ponedeljek in bo nato postopno prenehalo. Po napovedih Velkavrha bo najpozneje v torek dopoldne nehalo snežiti tudi tam, kjer se je vse skupaj začelo, torej v vzhodni Sloveniji.

Ob tem Velkavrh opozarja, da če nas bo vremensko dogajanje malce zgrešilo, se lahko zgodi, da od snega ne bo prav dosti beline. Za zdaj kaže, da ga bo po nižinah zapadlo okoli 10 centimetrov. »Ponekod pa bi lahko zapadlo 15 centimetrov ali celo več,« je še napovedal Velkavrh. Na naše vprašanje, ali se bomo s tem lahko poslovili od snega do naslednje zime, se je meteorolog le nasmehnil in odvrnil, da ga kljub temu za letos še ne moremo odpisati. Že v četrtek lahko znova sneži.

Na pomlad na sočni strani Alp bomo morali še počakati nekaj časa. S snegom bogata zima pa je zagotovilo, da vsaj spomladi ne bomo imeli težav s pomanjkanjem vode, morda ravno nasprotno.
 

Deli s prijatelji