KOALICIJSKO

Do srede novi mandatar

Objavljeno 21. januar 2012 09.55 | Posodobljeno 21. januar 2012 09.55 | Piše: Ksenija Koren

Bo današnji kongres Pozitivne Slovenije razkril imena?

LJUBLJANA – Pred naslednjo soboto, ko bodo poslanci drugič odločali o kandidatih za mandatarstvo, izjemni politični vrvež zaznamuje že ta vikend. V sredo se izteče rok za vložitev kandidatur. Za zdaj ni pričakovati, da bi predsednik republike Danilo Türk ali katera od poslanskih skupin to storila pred zadnjim dnem. Medtem ko politična desnica usklajuje koalicijsko pogodbo in znotraj nje ministrske položaje, levica išče tretjega človeka, ki bi ga predsednik republike lahko predlagal, potem ko je ta popolnoma pogorel z idejo, da bi bil to Marko Voljč.

Prvak DeSUS Karl Erjavec naj bi že včeraj dodal svojo parafo koalicijski pogodbi, ki so jo v preteklih dneh pod taktirko prvaka SDS Janeza Janše uskladili prvaki Državljanske liste Gregorja Viranta, SLS in NSi. Čeprav se trenutno zdi, posebno po včerajšnji Erjavčevi izjavi, »desnosredinska koalicija bo, če bo sklenjena, koalicija za izhod Slovenije iz krize«, in zagotovilu generalnega sekretarja DeSUS Ljuba Jasniča, da ni glasoval proti vstopu v desnosredinsko koalicijo, da Janševe koalicije ne more nič omajati, ni povsem tako. DeSUS mora odločitev o vstopu potrditi še na izvršilnem odboru v torek, o tem pa mora odločati tudi svet stranke. Nekateri celo špekulirajo, da bi se lahko predsedniku stranke Erjavcu na poti do Janše zgodil celo kongres stranke. Erjavec je sicer včeraj dejal, da hoče ostati poslanec, kar pomeni, da bo najbrž vztrajal pri funkciji predsednika državnega zbora. Janša, ki je že dejal, da si koalicije z zgolj 46 glasovi ne želi, pa brez široko zagotovljene podpore menda niti ne bo privolil v kandidaturo.

Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki mu ni uspelo dobiti podpore za mandatarstvo, danes na Gospodarskem razstavišču v prestolnici spreminja ime. Ostali naj bi zgolj Pozitivna Slovenija, ime predsednika naj bi izbrisali. Ali bo Janković danes pompozno predstavil prestopnike iz drugih strank, o katerih je govoril že pred glasovanjem o mandatarstvu, a se je izkazalo, da jih nima? Sicer pa naj bi zdaj na levici poskušali za mandatarja v drugem ali celo tretjem krogu pridobiti ekonomista Mojmirja Mraka. Ta je včeraj sicer dejal, da neke hude želje po ministrskih funkcijah nikoli ni imel, a vstopa v politiko ni kategorično zavrnil.

Deli s prijatelji