NAPOVED

Do petka bo zapadlo še 30 centimetrov snega

Objavljeno 15. januar 2013 11.46 | Posodobljeno 15. januar 2013 15.08 | Piše: Mo. S.

Konec tedna bo po zdajšnjih napovedih suh, na jugu države pa se zlasti za nedeljo že kažejo nove padavine.

Sneženje se še ne poslavlja.

LJUBLJANA – Snežna odeja je prekrila vso Slovenijo z izjemo Primorske, kjer je v zadnjih dneh deževalo. Na Kredarici so ob 7. uri izmerili 155 centimetrov snega, v Murski Soboti 32, v Novem mestu 47, v Ljubljani 29, v Celju pa 23. A pri tem ne bo ostalo, saj vremenoslovci že za danes, zlasti pa jutri, napovedujejo novo snežno pošiljko.

Danes bo snežilo rahlo in razpršeno, največ snežink pričakujejo v zahodnih Julijskih Alpah in Posočju. Tam se lahko snežna odeja danes poviša še za kakšnih 10 centimetrov, medtem ko drugje po državi ne bo velike spremembe. Ob morju in na severovzhodu države lahko za kratek čas posije sonce, na zahodu pa lahko celo zagrmi.

Še 30 centimetrov snega

Kot nam je še pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh, se nad morjem ustvarjajo nevihtni oblaki, ki nam ne bodo prizanašali. Tako nas bo jutri sneg zajel od jugozahoda in do petka ga lahko zapade približno 20 centimetrov. Seveda po vsej državi ne bo enako. Na Notranjskem, severnem Primorskem in v južni Sloveniji ga lahko pričakujejo do 30 centimetrov, v petek zjutraj pa naj bi sneženje ponehalo.

image

Opozorilo za sredo: sneg in led, na Primorskem pa burja (vir: Arso).

Še bo oblačno

Danes se bo ogrelo do dve stopinji nad ničlo, na Primorskem do 9, sreda pa bo nekoliko hladnejša. Najnižje jutranje temperature bodo od –7 do –1, čez dan pa od –3 do 0 stopinj Celzija. Primorci bodo imeli okoli 6 stopinj. Tudi za naslednje dni ne kaže pretirane ohladitve, saj bodo nebo še naprej prekrivali debeli oblaki, ki bodo toploto zadržali pri tleh.

Konec tedna bo po zdajšnjih napovedih suh, na jugu države pa se zlasti za nedeljo že kažejo nove padavine.

Pazite se plazov, sneg pada tudi s streh

Vremenski vpliv na počutje bo zelo obremenilen, popoldne pa se bo obremenitev še stopnjevala. Spanje v noči na sredo bo moteno, zato na Arsu priporočajo večjo previdnost. Previdni pa bodite tudi v gorah, saj je nevarnost plazov na tretji stopnji oziroma je znatna. Novozapadli suhi sneg se zaradi skorjaste in delno poledenele snežne podlage z njo ni dobro sprijel, veter pa je naredil tudi snežne zamete. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in strmejša pobočja. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje lahko sprožite plaz novega, nesprijetega snega, mogoči pa bodo tudi spontani plazovi s strmejših pobočij. Pazljivi bodite tudi v naseljih, kjer lahko sneg plazi oziroma pada s streh.

Arso je izdal tudi opozorilo, in sicer se je nevarnost snežnih plazov v Julijskih Alpah zaradi močnega sneženja povečala na 4. stopnjo.

Deli s prijatelji