NA KOŽO

Do Lune in nazaj

Objavljeno 14. februar 2014 23.20 | Posodobljeno 14. februar 2014 23.21 | Piše: Bojan Budja

Valentinovo je tudi pod Alpami postalo drugi največji praznik; zaostaja le še za božičem.

Bojan Budja.

Pod Alpami živimo Valentinov vikend. Še predlani in lani smo mednarodni dan zaljubljencev častili zgolj 14. februarja, letos smo ga raztegnili. Po slovensko. Prave Shakespearove ljubezni je v njem ostalo le še za vzorec, vse drugo so posodobitve. Bolj ali manj posrečene.

Menda so za valentinovo, kot ga imamo danes, krivi Nizozemci. Tudi za to, da so Slovenske novice včeraj, na zaljubljenih dan, objavile rekordno število Valentinovih čestitk. Na treh časopisnih straneh kar več tisoč, od že ponarodelih »Rad(a) te imam do Lune in nazaj« ter »Naj bo dežek ali sonček, ti boš vedno moj bombonček« do bolj avtorskih v stilu »Slovenske novice so premale, da bi ti lahko povedal, kako zelo te ljubim!«. Včasih je bilo drugače. 14. februar je Cerkev praznovala kot dan svetega Valentina, v spomin na učitelja Valentiniusa, ki je leta 143 kandidiral za rimskega škofa. Šele veliko pozneje, tam sredi 14. stoletja, najdemo prvo pričevanje, ki dan sv. Valentina povezuje z romantično ljubeznijo. V Angliji in Franciji so 14. februar praznovali kot dan, ko se ženijo ptički. Nakar se je utrgalo. Valentinova pisemca, srčki, vrtnice, čokolade, prstani, kabrioleti...

Po Sloveniji je Valentin dolga desetletja prinašal ključ do korenin. Najavljal je pomlad, delo v vinogradih in vrtovih. A naš učitelj in vzornik je Zahod, na ključ smo hitro pozabili in se raje predali sodobnemu valentinovanju. Vsakovrstni srčki in krilati Kupidi potujejo med resno in navidezno zaljubljenimi, ocenjujejo, da je bilo tovrstnih pošiljk včeraj več kot milijarda. Verjeli ali ne: valentinovo je tudi pod Alpami postalo drugi največji praznik; zaostaja le še za božičem. Čas obdarovanj se je naselil še v februar.

A daril je lahko več kot idej. Podarimo lahko prav vsem na tem svetu z njegovo bližnjo ter daljno okolico. Dobesedno. Celo sonce, obstajajo agencije, ki vam za nekaj evrov prodajo zvezdo z Rimske ceste. Toda le Valentinovo darilo naj bi nosilo tudi ljubezen. Lahko tisto iz Shakespearovih dram ali ono iz mehiških žajfnic. Ljubezen je od nekdaj najbolj posesivna, daje in zahteva vse. Dokler traja, ni računovodskih bilanc. Valentinovega ne moremo več izbrisati. Lahko pa je v imenu resnične Valentinove ljubezni na ta dan majhna čokoladica srčno težja od prstana z nekajkaratnim briljantom.

Deli s prijatelji