POZOR

Do konca leta bo zmanjkalo masla!

Objavljeno 17. junij 2017 22.35 | Posodobljeno 17. junij 2017 22.39 | Piše: Jaroslav Jankovič

Iz Francije poročajo o astronomski podražitvi masla. V pekarni Pečjak ga porabijo 100 ton na leto.

Maslo: živilo in še veliko več.

LJUBLJANA/PARIZ – Včeraj zjutraj so svetovni mediji povzeli strah vzbujajoče besede Fabiena Castaniera, generalnega sekretarja francoskega združenja proizvajalcev biskvita in peciva, da zaloge masla nevarno hitro pohajajo. »V zadnjem letu je nakupna cena porasla za 92 odstotkov, kar ustvarja izjemen pritisk na proizvajalce peciva,« je povedal in dodal, da so stroški pekov in slaščičarjev zaradi poskoka cene masla v manj kot letu v panogi porasli za 68 milijonov evrov.

Panika na trgu
Medtem ko francoski peki počasi dvigujejo cene maslenih rogljičkov in drugega, tiskovni predstavnik industrije Matthieu Labbe resno opozarja, da se stanje poslabšuje iz tedna v teden: »Obstaja velika nevarnost, da bo do konca leta masla preprosto zmanjkalo in na trgu bo zavladala panika.« Zaloge se zmanjšujejo tudi v drugih evropskih državah, zlasti zaradi neskončno požrešnega azijskega trga, ki se navaja na zahodni okus. Menda je zgodba podobna kot pri pšenici, ki denimo na Kitajskem in v drugih državah v prehrani že izpodriva tamkaj tradicionalni riž. Kot nam je povedal Silvester Pečjak, direktor družinskega podjetja Pekarne Pečjak, v njihovih pekarnah za proizvodnjo peciva in maslenih rogljičkov porabijo nič manj kot 100 ton masla na leto.

92-odstotkov je v zadnjem letu porasla nakupna cena masla.

Pokomentiral je stanje: »Peki in prodajalci v Franciji že dvigujejo cene maslenih rogljičkov. Čakamo, da jih bodo dvignili Nemci, kar se bo zgodilo v kratkem, potem jih bomo morali tudi mi.« Maslo pri izdelavi maslenih rogljičkov po Pečjakovih besedah predstavlja od 18 do 28 odstotkov surovine, kar pomeni, da dvig njegove cene močno vpliva na proizvodne stroške. »Pred letom in več smo tovornjak masla plačali po 2,60 evra za kilogram, danes plačujemo 5,30.«

Najprej vojna, potem prazne police 
Masleni rogljiček je v Franciji in nekaterih drugih deželah pri zajtrku nepogrešljiv. »Da ne bo pomote, Francozi jih jedo brez marmelade ali čokolade, pri nas v Sloveniji se proda največ navadnih rogljičkov, polnjenih z marmelado, na drugem mestu po prodaji so čokoladni in šele na tretjem masleni,« pojasni Pečjak. »Maslo je po svoje čudna zgodba; je stranski produkt mleka in proizvodna količina je odvisna od programa mlekarne. Po drugi strani gre za maščobo, ki jo je, denimo v primerjavi s smetano, relativno udobno dlje hraniti. Zato nekateri čakajo na ugoden trenutek, ko se cene dvignejo.« A tokrat, kot kaže, ne gre za manipulacijo, kakršno smo pred leti doživeli s sladkorjem, ko so nekatere države pokupile večje količine in po dvigu cene zaloge sprostile na trg. Masla je preprosto začelo primanjkovati. Najprej bomo doživeli vojno med peki in trgovci, ki ne bodo hoteli dvigniti cen in poskušali stisniti proizvajalce, ki pa v primeru takega skoka cen seveda nimajo rezerve. V Franciji pa se bojijo kaosa, saj bo masla začelo primanjkovati tudi na policah trgovin. Slovenija ni prav velika proizvajalka masla, proizvedemo ga le okoli 2400 ton z maslenimi izdelki vred, porabimo pa kar dva kilograma na posameznika. Zato smo skoraj popolnoma odvisni od uvoza. Če se bodo uresničile francoske napovedi, bomo ponovno doživeli osemdeseta, ko je v trgovinah zmanjkovalo kave, margarine, toaletnega papirja ... A tokrat rešitve ne bo! Kitajcev je veliko.

Deli s prijatelji