RACIONALIZACIJA

Do jeseni bodo v Mercatorju odpustili do 90 ljudi

Objavljeno 09. junij 2015 10.24 | Posodobljeno 09. junij 2015 10.24 | Piše: T. L.

Z julijem na izredni plačani dopust, nato na zavod, polovica jih bo tam dočakala pogoje za upokojitev.

LJUBLJANA – V Mercatorju bo konec julija dobilo odpovedi delovnega razmerja skoraj 90 delavcev. »Gre za skoraj 90 delavcev ali manj kot odstotek zaposlenih, predvsem iz režijskih služb v Ljubljani. Ukinili smo tri enote M Tehnike, ker so slabo poslovale. Program razreševanja presežnih delavcev je sestavni del našega procesa prestrukturiranja poslovanja, ki poteka že več kot dve leti, in eden od ukrepov je stroškovna optimizacija. Pregledali smo kadrovske potrebe in ugotovili nekaj presežkov, za nekatera dela se je pokazalo, da je racionalneje, če najamemo zunanje izvajalce. Ni pa to množično odpuščanje,« je za Delo povedala Katja Kek, direktorica korporativnega komuniciranja v Mercatorju. 

Prejšnji teden že na pogovorih

Pojasnila je še, kako poteka razreševanje presežnih delavcev: prejšnji teden so vsakega zaposlenega, ki je na seznamu, poklicali na individualni pogovor z njegovim direktorjem oziroma nadrejenim in s predstavnikom kadrovske službe. Seznanili so ga s postopkom z upoštevanjem njegovega položaja, starosti, kvalifikacije in mu dali potrebne kontakte. Junija so jim ponudili, da lahko delajo ali ostanejo doma do konca meseca, s 1. julijem pa bodo šli vsi na enomesečni izredni plačani dopust – do formalne vročitve odpovedi delovnega razmerja, še poroča časnik.

Z avgustom jim bo začel teči odpovedni rok, ki je odvisen od položaja delavca, delovne dobe, starosti, kolektivne pogodbe. Kekova zatrjuje, da delavci ne bodo čez noč ostali na cesti, ampak bodo lahko začeli iskati delo, še preden bodo dobili odpoved. Dobili bodo tudi odpravnine. Program naj bi se iztekel pozno jeseni. Na seznamu so delavci različnih profilov, odvisno od kadrovskih potreb, med njimi je večina režijcev.

Kaj pravi sindikat trgovine?

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je po besedah njegovega sekretarja Ladislava Rožiča seznanjen z dogajanjem v največjem slovenskem zaposlovalcu, ni pa zasledil informacij o množičnejšem ali neobičajnem odpuščanju. Predsednica tega sindikata v Mercatorju Vesna Stojanovič pravi, da je skupno število presežnih delavcev veliko, a je posledica racionalizacije Mercatorja, ki poteka že dalj časa. Prizadevajo si za čim več mehkega odpuščanja oziroma upokojitev.

Po podatkih Stojanovičeve bo od 40 do 45 presežnih delavcev moralo zaradi racionalizacije, uvajanja novih postopkov in procesov dela, ki imajo za posledico ukinjanje organizacijskih enot in služb, iskati novo zaposlitev, za drugo polovico pa se bo izteklo nekoliko manj boleče. Dobili bodo odpoved iz poslovnih razlogov, a bodo po izteku prejemanja nadomestila že dosegli pogoje za upokojitev.

Sindikat je upravi predlagal ukrepe za zmanjševanje škodljivih posledic odpovedi iz poslovnih razlogov. Vsem zainteresiranim naj bi ponudili zaposlitev v operativi in logistiki – z upoštevanjem potreb družbe, pri čemer bi imeli prednost samohranilke in samohranilci, invalidom in tistim, ki imajo brezposelnega zakonca, pa naj bi povišali zakonski znesek odpravnine. V naslednjem koraku se bo sindikat o predlogih pogajal z upravo. Stojanovičeva verjame, da bo po omenjenih postopkih vsaj nekaj časa mir pred odpuščanji. Mnogi se sprašujejo, ali je odpuščanje posledica lastniških sprememb, drugi pa s prstom kažejo na zaveze, ki jih je ob koncu prevzema podpisal hrvaški Agrokor. Ta se v resnici ni nikoli zavezal, da Mercator ne bo odpuščal zaposlenih, ampak da bo na vseh treh trgih, v Sloveniji, Srbiji in Črni gori, najmanj tri leta od podpisa sporazuma o poslovni združitvi spoštoval obstoječo kolektivno pogodbo, da je ne bo enostransko prekinjal ali odpovedoval, da bo spoštoval pravice delavcev, sveta delavcev in sindikata ter najmanj tri leta ohranil institut posvetovanja z reprezentativnimi sindikati o vprašanjih zaposlovanja v družbi.


Lani 1000 prezaposlitev v Sloveniji

Mercator je imel lani v Sloveniji 11.101 zaposlenega, v Srbiji 8880, na Hrvaškem 1207, v BiH 216 in v Črni gori 1239. Število zaposlenih se je sploh v zadnjem letu zelo spreminjalo (prerazporejanja med trgi in znotraj njih, pripojitev Modiane in M Tehnike). Mercator je na primer na Hrvaškem in v BiH ohranil le manjši del dejavnosti, in sicer upravljanje nepremičnin, kjer zdaj trguje Konzum, v Srbiji pa je obratno prevzel dejavnost in delavce Agrokorjeve Idee. Samo lani so v maloprodaji v Sloveniji prezaposlili okoli tisoč ljudi.

 

Deli s prijatelji