VREMENSKA

Do četrtka ne pozabite na dežnik, potem pa se pripravite na vročino

Objavljeno 12. junij 2012 18.55 | Posodobljeno 12. junij 2012 18.49 | Piše: Mi. S.

Neurje se je pomaknilo v notranjost Slovenije in proti vzhodu, vendar počasi slabi.

Toča je klestila tudi pri južnih sosedih. Fotografija je iz Savudrije.

LJUBLJANA – Močno neurje je danes zajelo Slovenijo. Najhuje je bilo dopoldan na Obali, kjer je padala toča, več dreves je podrlo, gasilci pa so morali črpati meteorne vode. Huda nevihta se je razbesnela tudi nad Benetkami.

Neurje se je pomaknilo v notranjost Slovenije in proti vzhodu, vendar počasi slabi. Popoldan tako močnih neviht ne bo, pojavljajo se lahko nalivi, mogoča je sodra oziroma drobna toča, pravi dežurni prognostik Agencije RS za okolje.

V notranjosti države se je tudi ohladilo, v Ljubljani je 16 stopinj Celzija, na Primorskem pa je stopinjo ali dve topleje.

Proti večeru bo dež večinoma ponehal, ponekod se bo zjasnilo, krajevne padavine se bodo še pojavljale na zahodu.

V sredo in četrtek ne pozabite na dežnik

Jutri bo bolj jasno s spremenljivo oblačnostjo, podnevi in popoldan pa lahko nastanejo krajevne plohe in nevihte. Zjutraj bo hladno: od 10 do 16 stopinj, podnevi pa se bo ogrelo do največ 23 stopinj Celzija.

Četrtek bo že bolj sončen, mogoče bodo še popoldanske plohe, petek pa bo že precej topel in videli bomo več sonca.

Vročinski val bo trajal en teden

Temperature se bodo povzpele v soboto. V nedeljo bo do 30 stopinj Celzija, naslednje dni pa še topleje. Po zdajšnjih napovedih naj bi vročinski val trajal do konca naslednjega tedna.

Dežurni prognostik je še dodal, da nad naše kraje za konec tedna prihaja obsežno območje visokega zračnega tlaka z jugozahoda, ki bo zajelo večino Balkana in severnega Sredozemlja.

Pa pri sosedih?

Danes je v sosednjih pokrajinah pretežno oblačno. Krajevne padavine, deloma nevihte, so čez dan od jugozahoda zajele vse sosednje pokrajine. Ob Jadranu piha jugo.

Toča je klestila tudi na Hrvaškem: kot poroča naša bralka, je toča v velikosti lešnika padala v Savudriji in naj bi povzročila nekaj škoda na poljščinah.

Jutri bo spremenljivo oblačno, a bo več sonca ob Jadranu, drugod bodo sredi dneva in popoldne še nastajale plohe in nevihte.

Podobno kot pri nas, bo tudi Hrvaško konec tedna zajela vročina. Temperature ob Jadranu se bodo gibale do 30 stopinj Celzija, tako da se nam obeta prvi pravi poletni teden.
 

Napoved vpliva vremena na počutje

Vremensko občutljivi ljudje bodo imeli z vremenom povezane težave, tudi nekateri bolezenski znaki bodo okrepljeni. Proti večeru bo obremenitev nekoliko oslabela, ne bo pa ponehala. Priporočena je večja previdnost.

 

Deli s prijatelji