SLABI OBETI

Do avgusta milijardo evrov primanjkljaja v proračunu

Objavljeno 26. september 2012 11.29 | Posodobljeno 26. september 2012 11.30 | Piše: D. P., STA

Štiri mesece pred koncem leta je presežek odhodkov nad prihodki že dosegel 90 odstotkov dovoljenega celoletnega primanjkljaja.

Šušteršič se je udeležil poslovnega zajtrka, ki ga je organizirala Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji – AmCham.

LJUBLJANA – V državni proračun se je v letošnjih prvih osmih mesecih steklo slabih 5,7 milijarde evrov, medtem ko so odhodki znašali skoraj 6,7 milijarde evrov. Avgusta se je rast proračunskega primanjkljaja umirila, v osmih mesecih skupaj je znašal 993 milijonov evrov.

90 odstotkov dovoljenega primanjkljaja

Po načrtih vlade naj bi ob koncu leta proračunski primanjkljaj znašal 1,1 milijarde evrov. Štiri mesece pred koncem leta je tako presežek odhodkov nad prihodki že dosegel 90 odstotkov dovoljenega celoletnega primanjkljaja.

Medtem pa neposredni proračunski uporabniki s torkom ne smejo več prevzemati obveznosti v breme letošnjega proračuna. Finančni minister Janez Šušteršič je namreč konec preteklega tedna izdal pravilnik o zaključku izvrševanja državnega in občinskih proračunov, po katerem lahko obveznosti prevzemajo do vključno ponedeljka, 24. septembra. Pravilnik dopušča nekatere izjeme, med njimi prevzemanje obveznosti iz naslova zadolževanja države ali namenskih sredstev EU ter tekoče transferje v sklade socialnega zavarovanja.

Davkov se je v prvih osmih mesecih letos v proračun steklo 4,7 milijarde evrov, od tega je samo v avgustu zabeležen znesek v višini 518 milijonov evrov, kar je podobno kot v preteklih mesecih. Potem ko se je začel julija uveljavljati zakon o uravnoteženju javnih financ, so se proračunski odhodki avgusta zmanjšali. S 632 milijoni evrov so bili za 90 milijonov evrov manjši kot julija, ko jih je sicer navzgor potisnilo izplačilo letnega dodatka upokojencem.

Iz Bruslja 621 milijonov

Slovenija ostaja neto prejemnica sredstev iz proračuna EU. V prvih osmih mesecih je iz Bruslja prejela 621 milijonov evrov, kar je še enkrat več od v tem času vplačanega zneska.

V prvih osmih mesecih se je država zadolžila za 1,1 milijarde evrov, v celoti na domačem trgu.

Deli s prijatelji