VOLITVE

Do 12. ure 30 domnevnih kršitev

Objavljeno 25. maj 2014 15.34 | Posodobljeno 25. maj 2014 16.07 | Piše: D. P., STA

Največ prijav – šest – je prišlo iz Osrednjeslovenske regije.

Volitve se končajo ob 19. uri.

LJUBLJANA – Od začetka volilnega molka, ki se je začel v petek ob polnoči, je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve (MNZ) danes do 12. ure prejela skupaj 30 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat trenutno obravnava štiri zadeve, so sporočili z ministrstva.

Največ iz Osrednjeslovenske regije

V 14 primerih namreč prijava ni bila podana oziroma je bilo takoj ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka. Na podlagi ostalih 16 prijav pa v 12 primerih niso ugotovili elementov kršitev volilnega molka oziroma zaradi različnih okoliščin ne bi bila smotrna uvedba postopka o prekršku. Tako inšpektorat obravnava štiri zadeve, so še pojasnili na ministrstvu.

Volitve na www.slovenskenovice.si

Nocoj bomo izide in odmeve iz taborov strank ter list spremljali v živo. Vabimo vas, drage bralke, cenjeni bralci, da se nam pridružite ob 19. uri na www.slovenskenovice.si.

Dodali so še, da se je pet prijav nanašalo na deljenje volilnega materiala, štiri na objavo na spletni strani, dve na pošiljanje telefonskih sporočil in na objavo na družabnih omrežjih, po enkrat pa na plakatiranje, objavo na TV in agitacijo.

Največ prijav – šest – je prišlo iz Osrednjeslovenske regije.

Volilni molk, ki se je začel v petek ob polnoči, bo sicer trajal do zaprtja volišč ob 19. uri. Prijave domnevnih kršitev volilnega molka do zaprtja volišč sprejema dežurna služba ministrstva za notranje zadeve na številki dežurne službe Inšpektorata RS za notranje zadeve 080 21 13.


8,29 odstotka na volišča

Na današnjih volitvah slovenskih predstavnikov za Evropski parlament je do 11. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 141.751 volivcev, vpisanih v volilni imenik, kar predstavlja 8,29 odstotka vseh volilnih upravičencev, je v izjavi za medije povedal namestnik predsednika Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob.
 

Inšpektorat za notranje zadeve obravnava kršitve volilnega molka in določb zakona o volilni in referendumski kampanji na osnovi prejetih prijav in po uradni dolžnosti, če kršitve zazna sam, postopke pa bo vodil v skladu z zakonom o prekrških, pojasnjujejo v dežurni službi MNZ.

Do 1200 evrov kazni

Za volilno kampanjo sicer štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah, kot so propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev; nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino; objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank; pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Za kršitev so predvidene globe od 800 do 1200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje ter od 120 do 200 evrov za posameznika, so še navedli v dežurni službi.

Deli s prijatelji