NISO KRIVI

Dnevnik: Zbornica oprostila vse sporne upravitelje

Objavljeno 02. februar 2013 13.44 | Posodobljeno 02. februar 2013 13.45 | Piše: STA, A. L.

Disciplinska komisija je oprala tudi ime Melite Butare, predsednico zbornice v odstopu.

Zbornico upraviteljev vodi Melita Butara.

LJUBLJANA – Zbornica upraviteljev je vseh šest upraviteljev, ki jih je ministrstvo za pravosodje in javno upravo lani jeseni prijavilo zaradi domnevnega kršenja stečajne zakonodaje, oprostila odgovornosti, piše časnik Dnevnik. To pomeni, da so se disciplinski postopki zoper šesterico končali z oprostilnimi sklepi.

Brez kršitev

Disciplinska komisija Zbornice upraviteljev Slovenije je po pisanju Dnevnika že v zadnjih dneh lanskega leta ugotovila, da nihče od šestih upraviteljev, ki jih je zbornici prijavilo resorno ministrstvo, ni kršil stečajne zakonodaje in ravnal v nasprotju s profesionalno skrbnostjo. To po pisanju časnika pomeni, da so se disciplinski postopki zoper Melito Butara, sicer tudi predsednico zbornice v odstopu, Igorja Bončino, Maksimiljana Galeta, Marka Drobeža, Mojco Breznik in Katarino Benedik končali z oprostilnimi sklepi.

Ali se je ministrstvo, ki ga po odstopu Senka Pličaniča od petka začasno vodi minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, zoper odločitve komisije pritožilo, ni znano. To bi moralo sicer storiti v 15 dneh po prejemu sklepa, torej do sredine januarja.

Slabo napisane prijave ministrstva

Dnevnik je prejel oprostilne sklepe zbornice, ki po oceni časnika razgaljajo slabo utemeljene ali celo površno napisane prijave ministrstva. To naj si ne bi upalo odpirati potencialno precej večjih ekscesov v slovenskih stečajih, ampak se je osredinilo le na upravitelje, ki jih je bilo mogoče opaziti na fotografijah z zasebne zabave stečajne sodnice Dide Volk, ki so pritegnile pozornost medijev.

Obenem je v dokumentih mogoče opaziti tudi veliko prožnost disciplinske komisije zbornice pri interpretaciji stečajne zakonodaje.

Kot rečeno, je zbornice očitkov oprala tudi predsednico zbornice v odstopu Butaro. Tej je ministrstvo očitalo, da je v stečaju Gradbenega podjetja Grosuplje naročila posebno revizijo poslov, za katero ni imela podlage v stečajni zakonodaji, saj bi to delo morala prepustiti sodnim izvedencem.

Kot drugo pa ji je očitalo, da v istem stečaju pred vložitvijo predlogov za prodajo dela premoženja ni zahtevala mnenja upniškega odbora. Tako naj ne bi delovala z ustrezno profesionalno skrbnostjo in s tem varovala ter uresničevala interese upnikov.

Pojasnila zahteval tudi predsednik vrhovnega sodišča

Zaradi medijskega poročanja o domnevno spornih stečajnih postopkih, v katerih naj bi sodniki stečajnim upraviteljem, s katerimi prijateljujejo, pripisovali sporne nagrade, je lani septembra završalo v medijih, nato pa je steklo več postopkov za preiskavo teh dejanj.

Poleg vložitve predlogov za uvedbo disciplinskega postopka je Pličanič napovedal še službeni nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposreden nadzor nad delom stečajnih upraviteljev, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa je od predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana med drugim zahteval poročilo o domnevno spornih stečajnih postopkih.

Deli s prijatelji