NA KOŽO

Dnevi knjige

Objavljeno 26. april 2014 00.35 | Posodobljeno 26. april 2014 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Eden naših najznamenitejših arestantov je glavni knjižničar koprskega zapora.

Bojan Budja. Foto: S.N.

Rivalstvo je sestavni del našega vsakdana. Žene nas naprej, mnogokrat je to boj brez pravil, morale, spoštovanja. Dokazano v politiki, primeri so pred nosom. Veliko pravičnejše je rivalstvo v športu, denimo med Nadalom in Djokovićem, Ronaldom in Messijem, Barcelono in Realom, Mariborom in Olimpijo, spomnimo se največjega rivalstva v zgodovini motošporta med legendarnima Jamesom Huntom in Nikijem Laudo. Ter še in še. Pa seveda rivalstvo med Slovenijo in našo južno sosedo. Večna tekma s Hrvati je sploh nekaj posebnega, to so zmage in porazi z nacionalnim nabojem. S prekipevajočimi čustvi.

Triindvajsetega aprila smo izživeli svetovni dan knjige, praznovali smo ga že devetnajstič. Slovenci smo dan kulturno nategnili na teden, ki še traja. Iz spoštovanja do knjige, nečesa najlepšega, kar se je zgodilo človeku v njegovem razvoju. Spremlja ga neverjetnih šest tisočletij, Sumerci, Babilonci, Heiti in Asirci so že 4000 let pred našim štetjem kracali na glinene tablice, Egipčani celo na papirus. Danes knjige prebiramo z ekranov notesnikov, ajpedov, tablic, kar nekaj pa nas še vedno prisega na papir. Na tistega z vonjem Trubarjevih časov. In kaj ima knjiga opraviti s slovensko-hrvaškim rivalstvom?

Če drugega ne, smo po zaslugi letošnjega svetovnega dneva knjige vknjižili novo zmago. Zaslužna zanjo je rokavica, ki so jo pod Alpe zalučali z one strani Kolpe in Sotle. Ponosno so nam sporočili, kako visoka je bralna kultura v hrvaških zaporih, saj da kar petina arestantov v lepi njihovi redno sega po takšni in drugačni literaturi. So celo taki, ki prebavijo po pet knjig na teden. Za rešetkami v Požegi, denimo, prebiva nekdo, ki že drugič proučuje Kantova filozofska dela. Kako jih bo prenesel v vsakdanjo prakso, še ni sporočil. Sicer pa zaporniki svojemu življenjskemu slogu in navadam primerno najraje berejo kriminalke, njihovi vzorniki so glavni junaki iz del Jamesa Pattersona, Dana Wellsa, Johna Dunninga, Johna Grishama, Dana Browna, tudi Joja Nesbøja; oh in ah uspešnica je kajpak Boter ameriškega Italijana Maria Puza.

Pa Slovenci? Kaj bi sploh naštevali, za posebne vrste zmago nad večnimi južnimi tekmeci bodi dovolj podatek, da je eden najznamenitejših arestantov pod Alpami danes glavni knjižničar koprskega zapora! Eks gradbeni baron je ostal glavni. 

Deli s prijatelji