ROJSTNI DAN

DL v dveh letih na političnem parketu od upa do obupa

Objavljeno 21. oktober 2013 20.55 | Posodobljeno 21. oktober 2013 20.57 | Piše: S. J.

Državljanska lista praznuje drugi rojstni dan.

Rado Pezidr ostro nad politično kadrovanje Državljanske liste.

LJUBLJANA – »Državljanska lista te dni praznuje drugi rojstni dan. Ponosni smo lahko, da smo v teh dveh letih prispevali k boljšemu upravljanju države in reševanju težkih problemov, ki so se zaradi preteklih napak nakopičili v Sloveniji,« je svoje člane in članice danes nagovoril predsednik Državljanske liste (DL) Gregor Virant.

Ideja za stranko se je rodila v glavah štiričlanske skupine

Stranka je bila ustanovljena pred natanko dvema letoma pod imenom Državljanska lista Gregorja Viranta z namenom nastopa na državnozborskih volitvah. Virant je na prvem kongresu stranke, kjer je bil izvoljen za predsednika povedal, da se je ideja za novo stranko rodila v glavah štiričlanske skupine, torej njega, Rada Pezdirja, Marka Pavlihe in Janeza Šušteršiča. Predvsem zato, ker so imeli dovolj delitev na leve in desne, pa tudi zato, ker po Virantovih besedah stotisoči državljani nimajo prave izbire na volitvah.

Državljanska lista svoje cilje dosega s sedmini poslanskimi glasovi in tremi ministrskimi resorji.

Predčasne volitve so jim prinesle osem stolčkov

DL, ki je bila ustanovljena z velikim pompom, je mnogim povrnila vsaj nekaj upanja v državno politiko, zato ni čudno, da se je na predčasnih volitvah s solidnih izidom, dobila je dobrih osem odstotkov, prebila v parlament. V dveh letih je stranka doživela številne pretrese, nov preizkus pa jih čaka že prihodnje leto, ko bo prvič nastopila na lokalnih volitvah in volitvah v Evropski parlament. DL, ki je v trenutku postala pomembna igralka na slovenskem političnem parketu, je trenutno med vsemi parlamentarnimi strankami na zadnjem mestu. V raziskavi Vox Populi je dobila zgolj 1,4 odstotka glasov.

Janša, adijo

Po državnozborskih volitvah leta 2011 na katerih je DL dobila osem poslanskih sedežev, se je po tem, ko PS ni uspelo sestaviti koalicije, pridružila Janševi koaliciji. Ta je zaradi očitkov protikorupcijske komisije letos razpadla. DL pa je bila prva stranka, ki je 25. januarja zapustila koalicijo. Istočasno sta s položajev odstopila ministra DL Janez Šušteršič in Senko Pličanič, Virant pa je odstopil kot predsednik državnega zbora (DZ). Izstop iz Janševe koalicije stranke ni prizadel toliko kot njen vstop v koalicijo s PS. Takrat je stranko zapustilo kar nekaj vidnih članov.

Stranka je sredi septembra štela nekaj več kot 900 članov ter ima okoli 36 lokalnih odborov.

Izstopi vidnih članov

Od nje se je takoj po vstopu v koalicijo z Alenko Bratušek distanciral nekdanji minister za finance Janez Šušteršič, iz stranke pa je izstopil maja. Ob izstopu je dejal, da ga politika ne mika več in o njej ne razmišlja. Pred njim so DL zapustili še nekdanji član sveta DL Fidel Krupić, še pred tem pa nekdanji programski tajnik stranke Tomaž Štih in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec. Od DL so se distancirali še nekateri vidni sodelavci v času nastajanja stranke, tudi Marko Pavliha in Rado Pezdir, ki je bil do DL in Gregorja Viranta kritičen že dlje časa.

Črna gradnja in dolgovi

V DL pa niso imeli težav le z izstopi, ampak sta jim preglavice povzročala tudi Igor Maher in Ivan Vogrin. Slednji je lani aprila, potem ko so ga v stranki pozvali k odstopu, ker do roka ni poplačal svojih dolgov, izstopil iz poslanske skupine Državljanske liste in postal nepovezani poslanec. Vogrin je kasneje proti Virantu vložil kazensko ovadbo zaradi domnevno lažnega poročila o nudenju strokovne pomoči in svetovanja poslancem DL. Viranta pa je prijavil tudi Komisiji za preprečevanje korupcije. Igor Maher, član DL, pa je svoj ministrski stolček na ministrstvu za infrastrukturo in prostor moral zapustiti rekordno hitro. Minister je bil samo pet dni, nato pa ga je odnesla črna gradnja v Seči.

Poceni letalske vozovnice

Predsednik stranke pa se je maja znašel na tnalu zaradi afere z letalskimi vozovnicami. Dnevnik ga je namreč našel na seznamu potnikov, ki so z družbo Adria Airways leteli po izjemno ugodnih cenah. Virant je kasneje na sedežu stranke pokazal svoje vozovnice, ni pa pokazal tistih, s katerimi je potovala njegova družina. Viranta po napovedih NSi med drugim tudi zaradi letalskih vozovnic čaka interpelacija. Glasove, imajo jih že dovolj, so poleg poslancev NSi prispevali tudi v SLS. Interpelacije pa še niso vložili, saj čakajo primeren trenutek.

Viranta po napovedih NSi med drugim tudi zaradi letalskih vozovnic čaka interpelacija.

Potem ko je Virant pred dobrim mesecem preživel glasovanje sveta DL, ki mu je podelil zaupnico, se bo tako moral kmalu spopasti še z interpelacijo.

Virant ostaja optimist

Kljub nemirom v stranki pa Virant ostaja optimističen: »Državljanska lista svoje cilje dosega s sedmimi poslanskimi glasovi in tremi ministrskimi resorji.« Poudaril je, da so v stranki včasih sprejemali boleče in neprijetne odločitev, a da so vedno »ostali zvesti svojemu liberalnemu programu in liberalnim vrednotam«. DL trenutno obvladuje tri ministrstva: Pličanič ima pod nadzorom pravosodno, Samo Omrzel infrastrukturno, Virant pa je minister za notranje zadeve in javno upravo. Stranka je sredi septembra štela nekaj več kot 900 članov ter ima okoli 36 lokalnih odborov.

Deli s prijatelji