PRAZNIK

Dišalo po krompirju in klobasi

Objavljeno 26. junij 2013 19.00 | Posodobljeno 26. junij 2013 19.00 | Piše: Janez Kuhar

Več kot 10.000 obiskovalcev se je dva dni zabavalo v Šenčurju.

ŠENČUR – V Šenčurju je konec tedna dišalo po krompirju in kranjski klobasi, kako bi bilo tudi drugače, ko pa je bil na sporedu že peti dvodnevni Praznik krompirja in kranjske klobase. V športnem parku, kjer jim je montažna dvorana zagotavljala varno zavetje pred soncem in morebitnim dežjem, se je zvrstilo več kot 10.000 ljudi. Ponudili so jim 650 kilogramov praženega in nadevanega krompirja, krompirjevo solato, krompirjeve sladice, kraljevi krompir ter čolničke Marije Terezije.

Imeti krompir pomeni v slovenščini imeti srečo! Cesarica Marija Terezija je 16. maja 1767 uvedla obvezno sajenje krompirja, ker je hotela izboljšati prehrano prebivalcev. Kmetje so se ga sprva branili, pozneje pa so ga sprejeli in posvojili za vsakoletno pridelavo. V naslednjih sto letih je postal ena od najpomembnejših poljščin. Tudi Šenčur je od takrat, in verjamemo, da vedno bo, povezan s krompirjem. Z dobrim krompirjem! Predsednik organizacijskega odbora Milan Sušnik je v nagovoru dejal, »da je po krompirju Šenčur znan daleč naokoli, zato se šika po stari navadi, da tudi mi Šenčurjani okronamo krompirjevo princesko«.

Od letos praznik krompirja tudi praznik kranjske klobase

Za prvo so izbrali Majo Bobnar - Majči iz Češnjevka pod Krvavcem: »V Biotehniškem centru Naklo končujem šolanje za kmetijsko-podjetniškega tehnika. Počaščena sem, da se bom lahko posvetila kmetom iz šenčurske občine in jih spodbujala, da bodo dobro pridelovali kmetijske pridelke, predvsem krompir.«

Od leta 2008, ko so v Šenčurju postavili spomenik krompirju oziroma kip Marije Terezije, je bila prireditev posvečena zgolj krompirju. Letos pa je ob podpori občine organizacijske vajeti zelo uspešno prevzelo društvo Godlarji in se povezalo z Gospodarskim interesnim združenjem Kranjska klobasa, ki je v tej prireditvi zaznalo idealno priložnost za promocijo geografsko zaščitenega mesnega izdelka.

V petek so lahko obiskovalci ob okušanju kulinaričnih dobrot prisluhnili strokovnim predavanjem o vzgoji sladkega krompirja in pridelavi na ekološki način. Sobotni slavnostni sprevod, ki je bil osrednji dogodek, so poimenovali Oblačila in oprema iz preteklega časa, sodelovalo je več kot 250 ljudi. Na čelu so bili člani Gasilskega društva Šenčur v oblačilih iz minulega stoletja, manjkali niso kmetijska oprema in oblačila, ki so jih v 19. stoletju uporabljali pri delu običajni ljudje na podeželju, pevke zbora Josipine Turnograjske iz Preddvora so bile oblečene v kostume iz 18. stoletja. Bilo je tudi nekaj parov v najvišji modi takratnega časa.

Deli s prijatelji