POMOČ

Direktorju v spomin, tenisačici v pomoč

Objavljeno 30. maj 2017 22.45 | Posodobljeno 30. maj 2017 22.45 | Piše: Drago Perko

V Športnem centru Millenium so uspešno izvedli 2. memorial Pavla Kosa.

ko se združijo športniki za dober namen! Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Pred tremi leti je bolezen iz objema družine in prijateljev iztrgala Pavla Kosa, vodjo Športnega centra Millenium v Ljubljani. Lani so se v Milleniumu zbrali na prvem memorialu v njegov spomin, v četrtek pa se je drugega turnirja udeležilo 33 igralk in igralcev. 
»Zelo smo veseli, ker smo tudi letos organizirali ta turnir. Lani smo se lovili, letos so vidni rezultati. Število sodelujočih smo morali omejiti. Številni so želeli priti, kar je dokaz, da je bil Pavle res človek na mestu,« je o predhodniku spregovoril sedanji direktor ŠC Millenium Miha Rakar in toplo pozdravil tudi Pavlovo ženo Darjo. Vajeti tekmovanja je imel čvrsto v rokah gradbinec Igor Rakun, ki je s Kosom prijateljeval od zgodnjih 90. let minulega stoletja.

Po žrebu so se dvojice lotile dela na terenu. Letos je šel naslov v roke nekdanje odbojkarice Romane Golob in člana uprave BTC Marka Žehlja, ki sta v velikem finalu porazila nekdanjo smučarko Bojano Kavčič (mater tenisača Blaža Kavčiča) in Kosovega dobrega prijatelja Vojka Vidriha. 
Na turnirju so nastopili še Jurij Alkhatib, Vili Ameršek, Stojan Blatnik, Vlado Bojovič, Tone Gantar, Andrej Gerjevič, Oto Giacomelli, Romana Golob, Dušan Gorišek, Marko Gvardjančič, Ksenja Jeras, Bojana Kavčič, Beno Kočevar, Barbara Kraševec, Gorazd Majdič, Neco Nikolič, Dušan Ocepek, Aleš Peljhan, Damjan Pinter, Pavle Polanec, Silvo Poljanšek, Aljoša Redžepovič, Milan Štrukelj, Andrej Telič, Branko Tomažič, Vojko Vidrih, Franci Volaj, Luka Voštinčič, Marko Žehelj, Boštjan Ficko, Nedžad Bačič, Peter Ameršek, Marjan Kolec in Gregor Krušič.

Obetavna Pia

Ves izkupiček prostovoljnih prispevkov na turnirju so namenili 15-letni teniški igralki Pii Lovrič (TK Domžale), ki kondicijske treninge opravlja v fitnesu Millenium s trenerjem fitnesa Matejem Bunderlo, nad njeno kariero bdi teniški trener Igor Ogrinc. Pia je velik up slovenskega tenisa in meša štrene tri leta starejšim igralkam. Nazadnje je zablestela na turnirju na Malti, kjer je v konkurenci U18 zasedla 3. mesto. 



»Gospoda Pavla Kosa sem dolgo poznal. Bil je discipliniran in urejen človek, to pa se je poznalo na objektu, s katerim smo se lahko pohvalili ne le doma ali po Jugoslaviji, ampak tudi v Evropi. Ko sem imel gosta iz Italije, bil je B-reprezentant, potem se je poročil s Slovenko, si je zaželel, da bi malce igral tenis. Pripeljal sem ga v Millenium. Bil je začuden: veliko je hodil po Italiji, a tako urejenega in čistega objekta ni videl ali igral v njem,« je poudaril dr. Geza Vogrinčič, nekoč profesor geomehanike na fakulteti za matematiko in fiziko.

Daneu pobiral žogice

Velik teniški navdušenec je tudi legendarni košarkarski as Ivo Daneu. »S tenisom sem se srečal pred košarko. Kot otrok sem v Mariboru pobiral žogice magistrom, zdravnikom in drugim dobro preskrbljenim Mariborčanom. Ker mi je leta 1949 umrl oče, ni bilo denarja za loparje, zato sem končal v košarki. A sem se na tenis navezal pozneje, igral sem ga do leta 2014, zdaj pa mi moje zapestje tega ne dovoli več,« je odnos do tenisa opisal Daneu, ki je prišel na druženje v spomin na Pavla Kosa. S tribune je zbrane na terenu spremljal tudi nekdanji direktor smučarske zveze Tone Vogrinec. Decembra lani jo je skupil ravno v Milleniumu. Sledili sta artroskopija levega kolena in sanacija meniskusa. Fizioterapija je bila polovično uspešna, koleno je pogojno dobro za golf, za tenis še ne. Upa, da bo jeseni že lahko vihtel lopar. »Nogometaši s Srečkom Katancem in Branetom Oblakom so največkrat slavili na teh obračunih, smučarji pa smo se trudili, da ne bi bili zadnji,« je še pristavil Vogrinec, ki se Pavla Kosa spominja iz časov, ko sta igrala rokomet – Tone v Mariboru, Pavle v Ljubljani. 
»Gospoda Kosa sem poznal zadnjih pet let. Z veseljem se odzovem vabilu na turnir, tudi zato, da se stara garda spet zbere. Vsi radi igramo tenis. Čeprav so poškodbe in leta naredili svoje, se ne damo,« pa je dodal Peter Ameršek, nekdanji nogometaš Olimpije. 

Deli s prijatelji