RAZSIPNEŽ

Direktor urada se
 požvižga na krizo

Objavljeno 10. marec 2012 08.05 | Posodobljeno 09. marec 2012 20.43 | Piše: Jadran Vatovec

Ministru Žerjavu očitajo, da se je odločil za populistični varčevalni ukrep.

Dr. Jurij Žurej – pokazal je, kako si predstavlja sodelovanje z novim ministrom (foto: Igor Zaplatil).

LJUBLJANA – Vsi tisti visoki državni uradniki, zaposleni v sinekurah (organih in službah) v sestavi ministrstva za gospodarstvo, ki se jim je mag. Radovan Žerjav upal odvzeti službene plačilne kartice, še kako vedo, zakaj se je pravzaprav novi minister za to odločil. To ve tudi direktor Urada za intelektualno lastnino (UIL) dr. Jurij Žurej, ki sicer po mnenju dobrih poznavalcev slovenskih kadrovskih valilnic velja za človeka Gregorja Golobiča. Mogoče pa dr. Žurej le še ni doumel, da njemu nadrejeni minister ni več (že nekaj časa) član Zaresa, ter se je zato tako razburil in začel novega ministra obtoževati, da ravna nepremišljeno in populistično, ker mu preprečuje, da bi tudi v prihodnje v tujini uporabljal službeno plačilno kartico.

Razsipna poraba na službenih karticah

Zaradi hude gospodarske in finančne krize varčevalna aritmetika sicer res postaja vse bolj neusmiljena. Dr. Žurej in njegovi sodelavci iz UIL pa so lani z uporabo službenih plačilnih kartic v tujini porabili več kot dvakrat toliko kot vsi drugi predstavniki ministrstva za gospodarstvo skupaj. Nekaj je mogoče le treba spremeniti, a ne? Minister Žerjav se je pač odločil, da bo v svojem resorju omejil dozdajšnjo samoumevnost. Je to tako zelo narobe?

Vprašamo se lahko še nekaj: zakaj tudi drugi ministri ne zaostrijo nadzora nad tako imenovano neznosno lahkostjo bivanja državnih funkcionarjev in uradnikov, ki so jih podedovali, ki so jim jih v njihovih resorjih pustile prejšnje vlade. Več prašanj v zvezi s tem smo že naslovili na pristojne, vendar, smola, včeraj je bil petek in naslovniki so bili z mislimi bržda že pri razvedrilnih sobotno-nedeljskih aktivnostih.

Kakor koli, mag. Žerjav je bil po redni četrkovi seji vlade dovolj nazoren: »Povejte mi eno gospodarsko družbo v Sloveniji, kjer vodstveni posamezniki še kar uporabljajo službene plačilne kartice. Da sem ravnal populistično? Jaz konec koncev nisem prišel pred novinarje in se začel hvaliti, da sem ukinil toliko in toliko službenih plačilnih kartic. (...) Na tem uradu bom naredil red, ker je skrajni čas, da stvari tam počistimo. Tako, kot je bilo do zdaj, preprosto ne more biti več.«

Kdo se norčuje iz varčevalnih prizadevanj?

Minister mag. Radovan Žerjav je v pripravah na sprejem rebalansa proračuna vse, ki so pristojni za vodenje posameznih delov gospodarskega ministrstva, zaprosil, naj pripravijo čim skromnejši predlog porabe proračunskih sredstev na svojem področju. To je, seveda, naročil tudi dr. Juriju Žureju. In? V že sprejetem proračunu 2012 je bilo predvideno, da bo UIL v tem letu lahko porabil 2,782.194 evrov. No, iz domnevno varčevalnega predloga manjše porabe v letu 2012, ki ga je pripravil UIL z dr. Žurejem na čelu, izhaja, da bi ta v skladu s svojim domnevno skromnejšim načrtom želel dobiti precej več: kar 5,947.849 evrov. Če je do zdaj veljajo, da UIL pričakuje, da bo lahko porabil 2,164.194 evrov integralnih sredstev, je po novem ministru predlagal, naj mu z rebalansom zagotovi 5,349.760 evrov.

Deli s prijatelji