KONFLIKT INTERESOV

Direktor odstopil po razkritju zveze, ljubico predlagali celo vladi

Objavljeno 01. december 2015 09.17 | Posodobljeno 01. december 2015 09.26 | Piše: Tomica Šuljić

Včeraj je direktor Agencije za varstvo konkurence odstopil s položaja.

»Vlada RS je sprejela sklep, da Državnemu zboru Republike Slovenije predlaga, da na podlagi odstopne izjave predčasno razreši članico Sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (Svet) Tino Zajec in v svet za dobo petih let imenuje mag. Matejo Čuk Anžlovar,« je vlada odločila petega marca lani.

LJUBLJANA – V soboto smo v Slovenskih novicah poročali o domnevnem konfliktu interesov, v katerem naj bi se znašel direktor Agencije za varstvo konkurence (AVK) Andrej Krašek. Krašek naj bi bil v zvezi z odvetnico Matejo Čuk, ki je zaposlena pri odvetniški pisarni Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji (RPPP); pisarna je nekajkrat zastopala stranke v zadevah, o katerih je odločal AVK.

Krašek in Čukova zveze nista zanikala, sta pa zanikala, da bi to vplivalo na odločbe AVK. Toda zdi se, da je razkritje njunega razmerja izbilo sodu dno: Krašek je včeraj na državni zbor ter AVK naslovil zahtevo za razrešitev s položaja direktorja, za osrednji razlog pa navaja nenehne pritiske. 
»Poudariti želim, da moje zasebno življenje ni nikoli ogrožalo strokovnosti in nepristranskosti mojega dela in dela AVK, je pa žal delo agencije moteno zaradi nenehnih pritiskov.« Dodaja še, da so se v zadnjih mesecih povečali tudi neposredni pritiski na njegovo družino: »V okolju, ki dopušča takšna dejanja, ne želim več delati,« je sklenil.

Med največjimi zadevami, na katere je po razkritju razmerja direktorja in odvetnice padla neposredna senca dvoma, je pet primerov, o katerih je odločal AVK ter v katerih sta se Krašek in Čukova znašla na nasprotnih straneh: odločanje o koncentracijah Sija in Perutnine Ptuj, Agrokorja in Adriatica.net, Gen-I in Elektro energije, Wire Tehnology in Trafilerie Industriali ter Dinosa, Gorenje Surovina družba za predelavo odpadkov in Unire. Najbolj odmevna odločitev v korist pisarne RPPP pred AVK je odločitev o Agrokorjevem prevzemu Mercatorja; toda Čukova se je pri RPPP zaposlila slab mesec po sprejeti odločitvi v korist Agrokorja.

A zdaj se je razkrilo tudi, da so Čukovo še med vladavino Alenke Bratušek – ko je še nosila priimek Anžlovar – lani na pomlad poskušali predlagati v svet AVK; »Vlada RS je sprejela sklep, da Državnemu zboru Republike Slovenije predlaga, da na podlagi odstopne izjave predčasno razreši članico Sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (Svet) Tino Zajec in v svet za dobo petih let imenuje mag. Matejo Čuk Anžlovar,« je vlada odločila petega marca lani. Devet dni pozneje je vlada preklicala ta sklep »zaradi umaknjenega soglasja za imenovanje za članico sveta AVK mag. Čuk Anžlovarjeve« ter sprejela odločitev, da umakne predlog za imenovanje. 

Deli s prijatelji