ZA DOLGOVE?

Direktor mora v zapor, hišo prodaja za milijon

Objavljeno 25. februar 2017 19.22 | Posodobljeno 25. februar 2017 19.25 | Piše: Ksenija Koren

Sodišče je vodilne ljudi propadle Mesne industrije Primorske obsodilo na zaporne kazni zaradi preslepitve bank pri pridobivanju kredita. Vojteha Volka na šest let, sina Marka in zeta Martina Kovača na po dve leti in pol.

Soseda, svaka in danes soobsojena Marko Volk in Martin Kovač sta vodila Mip in Pomurko. Brez službe je ostalo več kot 500 ljudi. Foto Mediaspeed.net

LJUBLJANA – Nekaj dni pred napovedanim izrekom sodbe družini Volk, zaradi katere je brez dela ostalo tristo delavcev Mesne industrije Primorske (Mip) in skoraj toliko delavcev prekmurske Pomurke, se je na znanem slovenskem portalu za prodajo nepremičnin v kategoriji najdražjih, za katere si želijo lastniki več kot milijon evrov, pojavila hiša nekdanjega direktorja Mipa Marka Volka. V sklepih sodišča beremo, da je družina Volk, Marko je sin nekdanjega vodilnega mipovca Vojteha Volka, njegova sestra pa je poročena z Martinom Kovačem, nekdanjim šefom Pomurke – nobenega od trojice ni bilo na izrek sodbe –, za seboj na pogorišču Mipa in slovenske mesne industrije pustila približno za 80 milijonov evrov dolgov.

Dolgujejo nam vsem

Volkovi so prek državnih institucij in agencij zvrtali luknjo v denarnice vseh davkoplačevalcev, saj so na seznamu upnikov Republika Slovenija (prek ministrstev za finance in kmetijstvo), Družba za upravljanje terjatev bank, SID banka. Nedokončane so pravde s Prašičerejo Podgrad, ki je končala v stečaju, in državnim zavodom za blagovne rezerve.

Sodnica Jasmina Javornik je očeta, sina in zeta (oziroma svaka) Kovača zaradi preslepitve bank pri pridobivanju kredita pretekli teden obsodila. Očeta na šest let zapora, sina in zeta na po dve leti in pol, a sodba še ni pravnomočna in prvi odziv odvetnikov je bil: pritožba. Na odvetnike so takoj po obsodbi na ljubljanskem okrožnem sodišču letela vprašanja, ali obsojeni nemara niso na begu. In zagovornik Marka Volka Uroš Keber je lahko le predvideval, da je njegov klient zadržan. V javnosti je završalo, saj nihče ni dobil niti evra denarne kazni ali zasega premoženja.

Sojenje je trajalo od leta 2015, ko so se na enem od obravnavnih narokov pojavili vsi trije obtoženi. Marko Volk, ki prodaja milijonsko nepremičnino, je takrat povedal, da zasluži približno 800 evrov na mesec. Zaposlen je bil v družbi Vita Invest, podatki iz evidence protikorupcijske komisije Erar pa kažejo, da je bil Marko Volk skupaj s sestro Ando Volk Kovač (ženo Martina Kovača) in mamo Vanjo Šmid Volk tudi ustanovitelj podjetja, ki mu je izplačevalo plačo.

Eden prijavljen v Nemčiji

Martin Kovač – v začetku sojenja je povedal, da dela zlasti pri projektih, kar naj bi mu naneslo tisočaka na mesec –, ki je skupaj z Volkovo sestro solastnik nepremičnine, ki je soseda te, ki je na prodaj za milijon, se je sodeč po zemljiškoknjižnem izpisku preselil v Nemčijo. Njegov uradni naslov je namreč v kraju Greven, mestu na severozahodu države.

Imata pa, kar razkriva zemljiškoknjižni izpisek, oba soseda tudi enormne osebne dolgove, ne zgolj poslovnih. Marko Volk jih ne bi mogel poravnati niti, če bi za svojo nepremičnino dobil milijon, ki ga zahteva. Gorici Leasing, ki je bila del Skupine Nove KBM v likvidaciji, mora do konca novembra 2023 vrniti 1,3 milijona evrov. Z isto hipoteko je od novembra 2008 obtežena tudi zdajšnja Kovačeva nepremičnina.

Okrajno sodišče v Ljubljani je pred dnevi Marku Volku po izklicni ceni 168.000 evrov na javni dražbi prodajalo nepremičnino v neposredni bližini ljubljanskega kliničnega centra. Niti s to prodajo ne bi povrnili dolga do Gorice Leasinga. Kovaču in Volkovi sestri se od leta 2012 na podlagi številnih sodnih sklepov o izvršbi na nepremičnini kopičijo še dolgovi do javnega podjetja Energetika, državne NLB in SKB banke.

Gurs jo ceni na pol manj

Volkova hiša je v oglasu agencije ocenjena na petdeset tisočakov več kot milijon evrov. Opisujejo jo kot dizajnersko vilo, zgrajeno iz najkakovostnejših materialov, z izjemno lokacijo v slepi ulici v naselju urejenih hiš. Zanimivo je, da geodetska uprava pri ministrstvu za okolje vrednost hiše na 542 kvadratih zemljišča, ki stoji le okoli sto metrov od sedeža policijske specialne enote, ocenjuje na skoraj polovico manj kot prodajalec, a na še vedno vrtoglavih 528 tisočakov. Sosed, le ulico naprej, prodaja svojo trideset let starejšo vrstno hišo na sto kvadratnih metrih zemljišča za 380 tisočakov, torej tretjino tistega, kar bi radi dobili Volkovi.

Zanimivo je, da sta svaka, ki ju sodnica Javornikova pošilja v zapor za dve leti in pol, leta 2003, preden sta postala najbolj razvpita mesarja v državi, kot predstavnika podjetja Lancom fin, ki je končalo v stečaju, medijem napovedovala gradnjo kar treh luksuznih, v tistih časih še manj znanih pametnih hiš, ki naj bi jih prodajali po od 900.000 do milijon evrov. Takrat je bila videti prodaja takšnih hiš, ki imajo savno, fitnes, džakuzi in otroški sobi z notranjo in zunanjo igralnico, najbolj preprosto početje pod soncem: »Glede kupcev nas ne skrbi, saj je pri nas precej ljudi, ki imajo dovolj denarja, takih je vsaj promile celotnega prebivalstva, kakovost bivanja jim je zelo pomembna, blizu pa sta jim tudi tovrstna arhitektura oziroma oblikovanje.«

Obe hiši je sodišče poskušalo prodati že leta 2015. Nepremičnina za 1,5 milijona tedaj ni zanimala nikogar. Tudi po ponovljenih dražbah, ko so eno prodajali za 740, drugo pa za 760 tisočakov, so kot lastniki v uradnih evidencah še vedno vpisani člani družinskega klana Volk. Nepremičnini so poskušali v preteklosti reševati tudi z vpisovanjem predkupne pravice na ime matere, ki živi le nekaj ulic stran, in milijonskimi zemljiškimi dolgovi. 

Deli s prijatelji