RAČUNI

Dimnikarji nategovali upokojene Gorenjce?

Objavljeno 03. april 2013 11.07 | Posodobljeno 02. april 2013 20.52 | Piše: Boštjan Fon

Dimnikarstvo Dovrtel naj bi izstavljalo previsoke račune.

KRANJ – Pred dnevi so s Policijske uprave Kranj sporočili, da so kriminalisti končali preiskavo, ki so jo zaradi sumov nepravilnosti pri izvajanju nalog iz koncesije vodili proti Dimnikarstvu Dovrtel. Podjetje oziroma njegovi vodilni, ki prav zdaj tožijo Mestno občino Kranj za odškodnino v vrtoglavem znesku 1,279.597,91 evra, so bili oktobra tudi tarča hišne preiskave. Možje postave so dognali, da obstaja utemeljen sum, da so odgovorne osebe v tej družbi od januarja 2011 do maja 2012 storile najmanj 124 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pri izvajanju nalog iz koncesije je Dimnikarstvo Dovrtel prekoračilo svoje pravice ali pristojnosti iz predpisov. Del nepravilnosti naj bi bil povezan še z obračunavanjem cen storitev. Ugotovili so kar 39 drugih sumljivih ravnanj iste družbe, ki imajo znake prekrška, in šestnajst kaznivih dejanj nevestnega dela v službi, ki jih je utemeljeno osumljen zdravstveni inšpektor, sicer uradna oseba državnega organa, ko je vodila upravni postopek in v njem odločala: »Za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti je predpisanih do pet let zapora, medtem ko je kazen za nevestno delo v službi denarna ali zaporna, in to do treh let.«

Podjetje oziroma njegovi vodilni prav zdaj tožijo Mestno občino Kranj za odškodnino
 v vrtoglavem znesku 1,279.597,91 evra.

Dokumentacija, ki smo jo pridobili iz zanesljivih virov, pove, da so pri Dimnikarstvu Dovrtel, ki je eden večjih slovenskih dimnikarskih koncesionarjev (pokriva občine Kranjska Gora, Jesenice, Radovljica, Tržič, Naklo, Kranj, Preddvor, Šenčur, Cerklje in Komenda), dejansko izstavljali račune, ki so sprti z obstoječim cenikom. In to je podjetje počelo v času, ko so sami proti uporabnikom storitev na sodiščih vlagali tožbe zaradi neplačila storitev v letih 2008 in 2009, šlo je za zneske od 25 do 45 evrov. Prizadeti uporabniki Dovrtelovih storitev takrat iz principa za delo, ki po njihovem ni bilo opravljeno, niso hoteli plačati računov, so pa zato plačevali previsoke račune uporabniki, ki niti pod razno niso imeli pojma, kako se dimnikarska storitev obračunava. V dokumentaciji, ki je prispela na naslov našega dopisništva, je razvidno, da so dimnikarji Dovrtelovega podjetja starejšim ljudem obračunavali storitve mimo cenika, kar je ugotovila tudi tržna inšpekcija.

Preprost pogled na seznam, kjer so imena in priimki ter letnice rojstva strank, ki so jih pri Dovrtelu opetnajstili, pove, da starejši, kot je bil uporabnik, več je moral plačati mimo cenika. Tako sta, recimo, dve starostnici iz Tržiča, letnika rojstva 1924 in 1925, preplačali 30,72 oziroma 17,28 evra, pa Jeseničanka, letnica rojstva 1930, je preplačala 25,92 evra in tako naprej. Pri gospodu iz Kranja, letnik rojstva 1976, je bil račun višji »samo« za slaba dva evra.

Inšpektorat za okolje in prostor je leta 2011 zaznal več nečednih rabot podjetja Dimnikarstvo Dovrtel in se povezal s policijo v Kranju. Po naših podatkih so kriminalisti naloženo delo opravili nadvse temeljito in ugotovili, recimo, tudi to, da so zaposleni dimnikarji pri Dovrtelu plačani le od prometa, pripada jim 15 odstotkov, in tako so v želji doseganja čim večjega prometa strankam zaračunavali storitve posamezno in ne v kompletu, kar je za uporabnika seveda ugodneje.

Dimnikarji zavračajo sumničenja

Iz Dimnikarstva Dovrtel so nam odgovorili, da imajo sklenjene koncesije za deset občin, kar pomeni skupno okoli 56.000 gospodinjstev v vseh vrstah stavb z vsemi kurilnimi, prezračevalnimi in dimovodnimi napravami: »Seveda naši zaposleni zagotovo kdaj naredijo napako, vendar se to zgodi nehote, vsako napako pa se vsekakor potrudimo čim prej odpraviti.« Koliko preplačil so lani vrnili svojim strankam, nam niso povedali, ker o tem ne vodijo točne evidence. Lani so pri podjetju odpustili šest dimnikarjev, pa smo jih povprašali, ali je bil razlog nemara goljufanje z njihove strani in ali so njihovo početje prijavili na policijo, iz Dimnikarstva Dovrtel pa so pojasnili: »Nobenega od njih nismo odpustili zaradi razloga, ki ga omenja novinarsko vprašanje, tj. zaradi goljufanja pri obračunavanju opravljenega dela uporabnikom, prav tako niti nismo nikogar prijavili na policijo.« Na vprašanja o domnevnih goljufijah z izbiro strank, ki so bile starejše in niso bile seznanjene s popolnim pravilnikom obračunavanja dimnikarskih storitev, kolikšen je skupni znesek preplačil ter ali sta za preveč obračunane storitve odgovorna vodilna družbe Simon Dovrtel in Miha Houston, so, kljub temu da sta njihovo izdajanje računov pod drobnogled vzeli tržna inšpekcija ter davčna uprava in da so v kriminalistični preiskavi, iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel odgovorili: »Vse navedene insinuacije in sumničenja odločno ter v celoti zavračamo. Cilji našega dela so pozitivni, vsem uporabnikom zagotoviti zdravstveno in požarno varnost ter čim bolj čisto okolje. Zaposleni podjetja Dimnikarstvo Dovrtel storitve obračunavajo izključno v skladu z veljavnim cenikom. Dimnikarstvo Dovrtel si v vseh vidikih prizadeva za čim višjo kakovost storitev in zadovoljstvo uporabnikov. Nedavna neodvisna raziskava, izvedena lani, nam je dokazala, da smo pri tem na pravi poti, zato ne vidimo nikakršnih razlogov za odvzem koncesij.« 

Ve se tudi, da so dimnikarji med pregledi kurilnih naprav zlorabljali svoj položaj in podajali prijave o neustreznosti kurilnih naprav na zdravstveni inšpektorat zaradi ogroženosti ljudi zaradi ogljikovega monoksida. Sledila sta postopek in ponovni pregled od Dovrtela in seveda ponovno plačilo storitev. Ključno vlogo pri prvih pregledih in nato zaračunavanju drugih naj bi imel po naših informacijah Simon Dovrtel, prokurist podjetja, deloval pa je v navezi z direktorjem Miho Houstonom. In še: Davčna uprava RS je obveščena o davčnih utajah na podlagi izdajanja računov in potnih nalogov v tem podjetju.

Bojan Brenčič, predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, je priznal, da o kriminalistični preiskavi proti Dimnikarstvu Dovrtel ne ve nič, da o domnevnih goljufijah niso obveščeni, sekcija niti nima pooblastil za pregled dokumentacije ali poslovnih knjig ter da sama ob morebitni ugotoviti goljufij ne bo sprožila postopka za odvzem koncesij Dimnikarstvu Dovrtel.

Po oddaji vprašanj na vrh dimnikarske obrti je na naš naslov prišlo sporočilo Karmen Stariha, ki je pogodbena predstavnica za stike z javnostjo Dimnikarstva Dovrtel, d. o. o., v katerem je ustrelila s kanonom velikega kalibra na redakcijo in menila, da je pridobivanje informacij, ki vključujejo vsa pravila novinarskega poklica, pravzaprav nekaj povsem drugega: »Ne gre za pridobivanje informacij, ampak za razširjanje žaljivih obdolžitev, kot je to opredeljeno v Kazenskem zakoniku RS Slovenije. Žaljive obdolžitve podjetju povzročajo materialno in nematerialno škodo. Pozivamo vas, da s tem prenehate, sicer bo družba Dimnikarstvo Dovrtel, d. o. o., prisiljena zaščititi svoje interese po drugi poti.«

Gospe, ki je s svojim strelom najbrž zgrešila, smo poslali dodatno pojasnilo: »Če smo na sekcijo dimnikarjev poslali vprašanja, torej na organ, ki je krovni in povezovalni za dimnikarsko dejavnost, potem nismo niti pod razno kršili kakšnega člena kazenskega zakonika.« Hkrati smo Starihovi povedali, da imamo v rokah seznam najmanj štiridesetih uporabnikov storitev Dimnikarstva Dovrtel, ki so bili ogoljufani, seveda z imeni, priimki, naslovi in zneski, za katere so jim iz Dimnikarstva Dovrtel preveč računali. Med drugim smo jo povprašali še, ali se ji ne zdi nenavadno, da se na področju dimnikarske dejavnosti po Sloveniji zadnja leta piše le o Dimnikarstvu Dovrtel, o drugih pa nič. 

Deli s prijatelji