OGLJIKOV MONOKSID

Dimnikarje krivijo, z ministrstva pa ne odgovarjajo

Objavljeno 22. november 2012 16.31 | Posodobljeno 22. november 2012 16.31 | Piše: S. U.

Kdo je v resnici odgovoren za nesreče, povezane s kurilnimi, z dimovodnimi in s prezračevalnimi napravami.

Kdo je v resnici odgovoren za nesreče?

LJUBLJANA – Spomnimo se, da je bilo v preteklosti precej nesreč. Med drugim so bile obravnavane tudi nesreče s smrtnimi izidi, povezane z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom iz kurilnih, dimovodnih in tudi prezračevalnih naprav. V Sekciji dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) se zavedajo svoje odgovornosti pri opravljanju dimnikarskih storitev, vendar ne prevzemajo krivde za dogodke, ki so posledica nespoštovanja predpisov.

Dimnikar ne čisti samo dimnikov

»Marsikdo si dimnikarja še vedno predstavlja kot zgolj čistilca dimnikov, kar pa ne drži. Naloge dimnikarja so namreč ometanje kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav, obvezni pregledi in nadzorovanje teh naprav. Izvajalci opravljamo prve preglede, ki se opravijo po vgradnji ali rekonstrukciji naprav, pri čemer pa ugotavljamo precej pomanjkljivosti,« je pojasnil Bojan Brenčič, predsednik Sekcije dimnikarjev pri OZS.

V preteklosti je bilo precej smrtnih primerov povezanih prav z nepravilnim delovanjem naprav. Zgodile so se tragedije v številnih slovenskih krajih – v Izoli, Domžalah, Novem mestu, Celju in na Rogli. »Dimnikarji nenehno opozarjamo uslužbence Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS (MKO) na nepravilnosti pri vgradnji in obratovanju naprav ter na nujnost izboljšanja pogojev pri izvajanju dimnikarskih storitev, a pristojni na naša opozorila žal ne odgovarjajo. Pri nesrečah, dimniških požarih smo na koncu vselej ožigosani dimnikarji. Uslužbenci na MKO, pristojne inšpekcijske službe in posamezniki, ki ne upoštevajo predpisov, pa za svoja dejanja ne odgovarjajo. Uslužbenci MOK nimajo, denimo, še nobene kazenske in odškodninske odgovornosti zaradi svojega nevestnega dela,« je kritičen Brenčič.

Ministrstvo brez želje po izboljšavah?

Za izboljšanje izvajanja storitev se Sekcija dimnikarjev pri OZS zavzema že precej časa, ampak na pristojnem ministrstvu očitno ni nobene želje, da bi se spoštovali predpisi. S tem uslužbenci na MOK ne skrbijo za varstvo okolja, za racionalno rabo energije in ne nazadnje tudi ne poskrbijo za varnost ljudi ter njihovega premoženja.

Deli s prijatelji