ODLOČENO

Dimitrij Rupel je dobil košarico

Objavljeno 02. julij 2014 13.42 | Posodobljeno 02. julij 2014 13.42 | Piše: STA, T. L.

V tožbi Dimitrija Rupla je sodišče presodilo v prid MZZ.

Iz kulturnega doma želi občina Rezija izriniti slovenske organizacije.

LJUBLJANA – Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, je sporočilo zunanje ministrstvo. Rupel je med drugim zahteval plačilo 20.000 evrov odškodnine zaradi diskriminacije, potem ko so mu julija lani prekinili delovno razmerje na zunanjem ministrstvu.

Ni jih prepričal

Po navedbah ministrstva, ki je prejelo sodbo, je sodišče ugotovilo, da je delovno razmerje tožniku prenehalo na zakonit način, v skladu z zakonom o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Zavrnilo je tudi zahtevek za plačilo odškodnine kot posledice diskriminacije, ker tožnik ni dokazal, da naj bi bil neenakopravno obravnavan zaradi svojega prepričanja in članstva v politični stranki, kot je trdil v tožbi.

Naroka na sodišču sta bila 8. maja in 19. junija. Na zadnjem je med drugimi pričal tudi zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec.

Prvi in večkratni zunanji minister Rupel je bil generalni konzul v Trstu, ko so mu 31. julija lani po Zujfu – dopolnil je več kot 65 let in imel 40 let delovne dobe – izrekli prenehanje delovnega razmerja, čeprav ga je vlada Janeza Janše dobro leto pred tem za generalnega konzula imenovala do aprila letos.

Erjavec: Na MZZ je dovolj mladih sodelavcev

V tožbi je zahteval ugotovitev obstoja delovnega razmerja in plačilo odškodnine zaradi diskriminacije. Trdi, da je pri prekinitvi njegovega delovnega razmerja šlo za politično odločitev po oblikovanju vlade Alenke Bratušek in diskriminacijo zaradi članstva v SDS.

Erjavec je na pričanju izrecno zanikal, da bi na njegovo odločitev, da Ruplu julija lani ne podaljša delovnega razmerja še za eno leto, vplivala zamenjava vlade. Poudaril je, da so takrat, tako kot Ruplu, desetim uslužbencem izrekli prenehanje delovnega razmerja v skladu z Zujfom.

Zatrdil je še, da je bila njegova lastna odločitev, da Ruplu pogodbe ne podaljša še za eno leto, in sicer zato, ker imajo na ministrstvu dovolj mladih sodelavcev, s čimer je prav tako sledil namenu Zujfa.

Deli s prijatelji