NA KOŽO

Dim in ogenj

Objavljeno 03. junij 2017 00.35 | Posodobljeno 03. junij 2017 00.39 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Imeti čik v ustih je znak povprečnosti, zaostalosti, odvisnosti.

Bojan Budja.

Oddelali smo svetovni dan brez tobaka. Ki to seveda ni bil, tobak se je tudi na ta dan z vsemi pripadajočimi strastmi in užitki enako nemoteno spreminjal v cigaretni dim in tudi na ta dan je zavoljo posledic kajenja umrlo 16.500 ljudi. Vsako leto jih tobak na zemeljski obli pobere šest milijonov. Nekatere med njimi tudi v deželici pod Alpami, pedantni statistiki so izračunali, da samo lani kakih 3600.

Kajenje že dolgo ni več statusni simbol osvobojenega, sproščenega človeka. Nasprotno! Imeti čik v ustih je znak povprečnosti, zaostalosti, zasužnjenosti, odvisnosti, vdanosti nagonom, razvadam. Take kriterije je spisala današnja družba. Ki pa še vedno ni odgovorila na vprašanje, ali se človeštvo lahko odreče cigareti, tobaku. Ker pač živimo v družbi protislovij. Najlaže je stvari in pojme prepovedati. Stroški zdravljenja posledic vdihavanja tobačnega dima so samo v Evropi, kjer je pač večina stvari preštetih, kakih sto milijard evrov. Ogromen denar, a majhen, ako ga primerjamo z novci, ki jih države zaslužijo s kadilci. Zasvojenost s tobakom je eden najpopolnejših, predvsem pa najlažjih načinov polnjenja državnih blagajn. Dovolj je, da mulc ali mulka pri štirinajstih prižge prvo cigareto. Hitro je mogoče izračunati, koliko bo to navrglo v kakšnih 40 letih. Po zavojček ali dva na dan. Zakaj 40 let? Ker statistika predava, da je s kajenjem povezana tretjina vseh človeških smrti, nikotinski rak pa na vrata praviloma potrka v letih po abrahamu.

Prekletstva tobaka se ne bomo znebili tako zlepa niti tako zgrda. Tudi ne s šokantnimi sličicami in podobami na cigaretnih škatlicah. Poslanstvo tobaka namreč nista samo zaslužek za ene in bolezen ter smrt za druge. Hudičeva travica je ena od tistih reči, ki življenje bojda naredi znosnejše, celo lepše, manj črno. Tako pravijo oni, ki redno puhajo oblačke dima in so v zameno za te majhne užitke pripravljeni tudi na posledice. V črnih statistikah bodo zavedeni kot žrtve orjaškega, od oblasti požegnanega sistema, ki živi od tega, da je eno od drog, tobak, naredil za dovoljeno. Kjer je dim, ni samo ogenj. Kjer je dim, je tudi denar. 

Deli s prijatelji