ANONIMKA

Dijakom šteti dnevi, šefice pa že mesece ni

Objavljeno 04. oktober 2013 09.59 | Posodobljeno 04. oktober 2013 09.59 | Piše: Primož Škerl

Konec ugibanj: država bo res kmalu zaprla Dijaški dom Celje.

Dijaki in študentje bodo kmalu ostali brez DDC. Foto: Primož Škerl

CELJE – Zapleti in težave celjskega dijaškega doma se približujejo črnemu koncu. Pred leti so izbruhnila nesoglasja med zaposlenimi, čemur je sledil spor med nekdanjima pretendentkama za ravnateljski stolček Mileno Čanžek in Natašo Kajba Gorjup, ki je medtem že dobil sodni epilog. Sledili so zapleti pri obnovi objekta, slab finančni položaj zavoda je lani ogrozil celo izplačilo plač in pod vprašaj postavil njegovo delovanje. Zdaj je zakrožila anonimka, da namerava država likvidirati Dijaški dom Celje (DDC). V njem biva dobra stotnija dijakov, v domu so tudi študenti, saj se mesto ob Savinji želi razviti v regijsko univerzitetno središče, a nima študentskih postelj. Kjer je dim, je tudi ogenj. Država bo dom resnično zaprla.

Anonimka med drugim navaja, da se je DDC v nezavidljivem položaju znašel pod vodstvom sedanje ravnateljice Čanžkove, da dobavitelji zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti prekinjajo sodelovanje, objekt je slabo vzdrževan, zaposleni so pod nenehnim pritiskom in grožnjami, da bodo ostali brez dela. Da se dijaki kljub vsemu ne pritožujejo, pripisujejo strokovnosti osebja, ki se trudi, da nameščenci ne občutijo težav. Kaj bo z njimi po likvidaciji, nikogar ne skrbi, bržčas pa s prodajo dvostolpnega doma ne bo težav, saj je na dobri lokaciji. Rešitev pisci anonimke vidijo v zamenjavi ravnateljice in članov sveta zavoda, tudi šolsko ministrstvo bi se do DDC lahko vedlo manj mačehovsko. A zdaj je prepozno...

Dijaškemu domu so šteti dnevi

Ravnateljica je že od junija na bolniškem dopustu, nihče je ne želi nadomeščati, kar so tudi v anonimki poudarili kot enega poglavitnih problemov, saj je DDC na neki način obglavljen. Nihče v domu niti ne ve, kdaj lahko Čanžkovo znova pričakujejo na delovnem mestu. Za pojasnila smo se obrnili na predsednika sveta zavoda DDC Primoža Posinka in na šolsko ministrstvo. Tudi Posinek je septembra izvedel, da razmišljajo o postopni likvidaciji do jeseni 2014 in vzpostavitvi drugačne organiziranosti. »Anonimka je v vsebini, ki govori o trenutnih razmerah v zavodu, presenetljivo izdatna in tudi dovolj resnična. Vrata zavoda sem prvič prestopil jeseni 2012, takrat sem tudi prvič srečal ravnateljico, toda zgodovina dogajanja pred mojim prihodom je očitno zelo pestra, a je ne poznam.« Posinek je prevzel predsedovanje sveta zavoda, ker po spomladanskem kolektivnem odstopu članov sveta iz vrst zaposlenih noben novi član ni želel tega položaja. Strinja se, da je v operativnem smislu največja težava odsotnost ravnateljice oziroma njenega pooblastila.

Šolsko ministrstvo v odgovorih na naša vprašanja ni pustilo nobenega dvoma. Dijaškemu domu so šteti dnevi. »Zaradi nerešljive situacije je bila na MIZŠ sprejeta odločitev, da DDC preneha v celoti kot pravni subjekt, z ukinitvijo in likvidacijo. Ministrstvo bo vladi kot ustanoviteljici posredovalo predlog o izdaji sklepa o prenehanju,« v odgovoru uvodoma navaja predstavnica MIZŠ za stike z javnostjo Nataša Gerkeš. Ministrstvo že dlje intenzivno spremlja problematiko doma, ki se je v zadnjem obdobju soočil z večjimi težavami. Imenovana je bila delovna skupina, ki je opravila celovito analizo stanja z vidika vpisa, poslovanja, stanja objektov ter na splošno izvajanja javne službe in tržne dejavnosti.

Vpis v dom že vrsto let izrazito pada

Rezultati so katastrofalni. Vpis v dom že vrsto let izrazito pada, v desetih letih se je zmanjšal za 71 odstotkov – s 457 dijakov na komaj 132 v lanskem šolskem letu. »Dom je posledično prostorsko predimenzioniran glede na obseg dejavnosti, zmogljivosti so bile v preteklih letih občutno nezadostno redno investicijsko vzdrževane. Vodstvo doma v tem položaju ne zmore več učinkovito razreševati nastalih razmer, DDC že dlje ne zmore poravnavati tekočih obveznosti in zapadlih dolgov. Ministrstvo je intenzivno iskalo rešitev v smislu reorganizacije oziroma prevzema dejavnosti in kadra vsaj v delu javne službe, vendar žal ni bilo uspešno,« še priznavajo.

Že nameščenim dijakom in študentom bo v tem šolskem letu omogočeno bivanje do konca pouka, v prihodnjem šolskem letu pa bo treba poiskati druge možnosti, pri čemer ocenjujejo, da bo število takih, ki bodo bivanje še potrebovali za dokončanje šolanja, precej manjše od trenutnega števila bivajočih, saj ministrstvo za prihodnje šolsko leto ne bo več razpisovalo mest za novince, šolanje pa bo končalo večje število dijakov. Zagotavljajo, da bodo dijaki in študenti ter njihovi starši o vsem pravočasno in osebno seznanjeni.

Deli s prijatelji