NA SPLETU

Dijakinja prodajala maturitetna navodila

Objavljeno 06. maj 2016 09.16 | Posodobljeno 06. maj 2016 09.16 | Piše: S. U., Mo. S.

V javnost pricurljala zaupna navodila za pisanje eseja iz slovenščine.

Zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo je vložilo 1460 dijakov, in sicer pri 3175 izpitih.

LJUBLJANA – Komaj dan po začetku letošnje mature so že odjeknila namigovanja o prvih nepravilnostih. V skupini na facebooku Matura 2016 je dijakinja za 10 evrov prodajala groba navodila za pisanje eseja iz slovenščine na letošnji maturi, ki naj bi jih dobila prek poznanstev v Državnem izpitnem centru (RIC). Še več, v zameno za plačilo je posredovala predloge zglednih esejev.

»Ne, točnega naslova nimam, imam pač neke smernice, približno na kaj se nanaša tema. In če si boš zdaj vzel pol urice in malo naštudiral, o čem boš pisal, ti dobra ocena ne uide. Sem pa stoodstotna, da imam prav, ker, kot sem že rekla, so zanesljive informacije,« je po priljubljenem družabnem omrežju le nekaj ur pred maturitetnim esejem pisala mlada prodajalka informacij, znana kot N. S. Ko ji je eden od maturantov potrdil, da ji je plačilo že nakazal prek telefona, pa se je razpisala o maturitetni temi.

Odzivi so različni: nekateri pričakujejo, da bo podobno naredila tudi pri preostalih predmetih, druge je strah, da bo esej razveljavljen. 
Iz izpitnega centra odgovarjajo: »Danes smo prejeli elektronsko pismo, da je po družabnem omrežju facebook krožilo sporočilo o prodaji informacij, v katerih naj bi bili navedeni osnutki za pisanje eseja iz slovenščine na spomladanskem roku splošne mature 2016. Po pregledu prejetega sporočila in po do zdaj dostopnih informacijah menimo, da gre za manipulacije oseb(e) znotraj zaprte skupine na facebooku. V zvezi s tem pripravljamo prijavo na policijo, ki lahko razreši namigovanja in sume.« 
Na podlagi dosedanjih izkušenj in do zdaj znanih podatkov iz današnjih preverjanj v omenjenem centru menijo, da maturanti v prihodnjih tednih lahko mirno končajo šolske obveznosti in se dobro pripravijo na naslednje maturitetne izpite.

Maturantov strah

Neki maturant je potezo dijakinje komentiral takole: »Saj, ko bodo razveljavili esej, bo pa tudi herojka. Žalostno, da je prišla do 4. letnika, ko je toliko neumna.« A vsi ne mislijo tako. »Moj sin, ki je včeraj pisal esej in je seveda tudi zagnal paniko, da ga bodo razveljavili, je, potem ko ga sploh nisem hotela poslušati, saj sem trdila, da gre za nateg, povedal, da ga je pogrel zadnji stavek, ki je bil v zapisih te 'poročevalke' skoraj enak kot v navodilih ...« nam je povedala zaskrbljena mama enega od maturantov, ki je postala pozorna, saj je dijakinja na facebooku resnično zadela temo eseja in podala nekakšen povzetek navodil. 
»Strah ga je, da se bo zdaj vse zamaknilo in da bodo morali iti na jesenski rok,« pravi mama. Pogovarjali smo se tudi z njenim sinom, maturantom, ki pravi, da je za incident izvedel šele po koncu pisanja eseja. »Mislim, da esej ne bo razveljavljen, saj to v nobenem primeru ni prava rešitev. Edina rešitev je, da se nekaj naredi z maturitetno komisijo, saj ni težava samo v slovenščini. Ta punca je napisala, da je pripravljena marsikaj razkriti in prodati tudi za sociologijo in še za en predmet, torej ima na voljo še več informacij,« pravi maturant, ki je prepričan, da si z njenimi navodili ne bi mogel kaj veliko pomagati, če knjige ne bi prebral. Meni tudi, da se je dekle zdaj, ko je to prišlo v javnost, najbrž malce prestrašilo, saj je svoj profil na facebooku kmalu izbrisalo, jedro težave pa po njegovem mnenju ne tiči v njej, temveč »v osebi iz izpitnega centra, ki je dala naprej te informacije. Ona je naredila le to, da je povedala drugim. Saj to bi marsikdo naredil.«

Deli s prijatelji