MLADI SNEMALCI

Dijaki snemali dokumentarce

Objavljeno 03. avgust 2017 14.46 | Posodobljeno 03. avgust 2017 14.48 | Piše: Oste Bakal

Pri petih filmih sodelovali mladi iz Madžarske, Hrvaške in Slovenije.

Posneli so pet dokumentarnih filmov. Foto: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – V okviru projekta Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta so posneli pet dokumentarnih filmov dolžine 25 minut, v katerih so sodelovali mladi iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Idejno izhodišče za nastanek dokumentarnih filmov, ki ga je posnela ekipa v sestavi: režiserka, soscenaristka in direktorica fotografije Lucija Šiftar, scenarist Miki Milivoj Roš, snemalec in montažer Alen Hoheger, snemalka tona Sandra Mohorič ter producent Simon Balažic, je priljubljena serija mladinskih pustolovskih romanov The Famous five angleške pisateljice Enid Blyton, kjer štirje prijatelji in njihov pes skozi posamezne napete zgodbe raziskujejo zapletene prigode v njihovem lokalnem okolju.

»K sodelovanju me je privabila Televizija AS, ki je odgovorna za snemanje petih filmov. Snemali smo v treh državah, kar ima še posebno draž, saj skozi filme spoznamo različna okolja, ki pa so spet tukaj blizu. Vsaka izmed šol, pet dijakov in njihov mentor, je prispevala po eno temo, ki smo jo po opravljeni raziskavi prenesli na filmski trak,« pravi režiserka Lucija Šiftar.

Za produkcijo petih dokumentarnih filmov so vzpostavili sodelovanje s petimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, in sicer z Biotehniško šolo Rakičan, Gimnazijo Murska Sobota in Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer iz Slovenije ter Drugo gimnazijo Varaždin iz Hrvaške in Gimnazijo Mihaly Vörösmarty Monošter iz Madžarske. Iz vsake srednje šole so prek avdicij in priporočil izbrali skupino petih mladostnikov in jim dodelili raziskovalno tematiko, ki je povezana z njihovim področjem izobraževanja. Priprave za projekt, avdicije, raziskovanje, snemanje in montaža filmov so trajali od novembra lani in poletja letos.

Lokalno, a globalno

V projektu so skupine prijateljev iz različnih lokalnih okolij iz treh držav raziskovale primere dobrih praks, ki na podlagi odločitev Evropskega parlamenta vplivajo na njihovo življenje in življenje njihovih sokrajanov v lokalnem okolju. Skozi raziskovanje petih tematik poti mladih raziskovalcev vodijo v Evropski parlament (EP), kjer so se sprejele politične odločitve kot predpogoj za nastale spremembe, ki vplivajo na življenje v lokalnem okolju. Mladi so se na svoji poti raziskovanja srečevali s funkcionarji na lokalni, državni in evropski ravni, vir informacij so črpali tudi iz konkretne lokalne problematike. Ob tem so spoznavali ustroj EP, njegovo vlogo, način delovanja in vpliv odločitev na vsakdanji lokalnega prebivalstva.
»Teme, ki jih obravnavajo dokumentarni filmi, so kmetijstvo, pravosodje, svoboda, varnost, manjšine in vloga parlamenta pri poročilih o napredku držav kandidatk za članstvo v EU. Pa tudi kultura in izobraževanje Erasmus+ ter program čezmejnega sodelovanja,« pravi Lucija Šiftar in dodaja, da so mladi skozi pet dokumentarnih filmov s pomočjo sogovornikov, spoznanj in primerov dobrih praks ugotavljali, kako smo prebivalci lokalnega okolja kot državljani Evropske unije soudeleženi v sistemu odločitev EU poslancev (SI, HU, HR) kot predstavnikov političnih skupin v EP. Mladi so raziskali in predstavili pet pomembnih tematskih sklopov, s katerimi se aktivno ukvarja EP.

Majhna odločitev, velik vpliv

Režiserka poudarja, da je vsaka izmed tem, ki so jih obdelali, bila po svoje zanimiva in aktualna: »Predvsem je zanimivo videti, kako preprosti ljudje, državljani Evropske unije, razmišljajo o temah, ki se vedno odvijajo okrog njih. Ugotovitve so, da večina o teh temah razmišlja površno, podrobneje pa se posveti zadevi le, ko je vanjo neposredno vpleten, denimo na mora na sodišče. Veseli me, da se dijaki niso pustili voditi in vleči za nos, temveč so razmišljali s svojo glavo. Bili so zelo pronicljivi in iznajdljivi.«
Šiftarjeva je prepričana, da so (bodo) gledalci skozi obravnavane tematike, ki so v stilu raziskovalne mladinske igre predstavljene v petih filmih, prek mladih raziskovalcev spoznali, kako na videz neka manjša odločitev EP posredno prek državne in nato lokalne politike blagodejno in spodbudno vpliva na lokalno okolje ter na povečanje kakovosti življenja v lokalnem okolju. Filme predvajajo na lokalno-regionalnih televizijskih postajah po Sloveniji, premierne predstavitve pa so bile v Murski Soboti, Varaždinu in Monoštru.

Deli s prijatelji