PLAZOVI IN POPLAVE

Deževje ne bo ponehalo, danes lahko ogroža Krka

Objavljeno 20. januar 2014 08.57 | Posodobljeno 20. januar 2014 08.57 | Piše: K. K.

Na Celjskem in v Zasavju so gasilci noč preživeli na terenu, plazovi in poplave so zapirali ceste in ogrožali hiše.

Najprej je prizadelo Ilirsko Bistrico, nato se je selilo na severovzhod.

VELENJE, ŽALEC, TRBOVLJE, ZAGORJE – Po včerajšnjem deževju, ki je terjalo tudi življenje 35-letnice pred domačo hišo v mislinjski občini, Agencija RS za okolje (Arso) ob 7. uri zjutraj poroča, da imajo danes presežen opozorilni pretok reke Ljubljanica, Ljubija, Vipava v srednjem toku in Reka v spodnjem toku, ta ima v spodnjem toku sicer ustaljen pretok.

Preberite tudi Mislinja: našli truplo pogrešane ženske (35)image

Krka bo naraščala

Ljubljanica in Ljubija počasi naraščata, Vipava pa upada. Krka bo danes še naraščala in lahko preseže opozorilni pretok ter poplavlja na mestih pogostih poplav. Sava v spodnjem in srednjem toku bo danes še nekoliko narasla. Velike pretoke imajo reke po večjem delu države. Izjema so reke v skrajnem severovzhodu Slovenije. Poleg že omenjenih rek zmerno narašča še Sava v zgornjem toku, pretoki drugih rek so ustaljeni ali počasi upadajo. 

Sinoči se je deževje preselilo na vzhod

Ob 19.36 so na Ljubljanski cesti v Velenju gasilci PGD Velenje izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.

Ob 19.44 je voda zalila cesto Videm–Podpeč. Cesta je neprevozna, zaporo so postavili dežurni CP Turjak.

Ob 20.00 se je v naselju Narof (občina Zagorje ob Savi) zaradi obilnih padavin sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Ogled kraja dogodka bodo opravile pristojne službe. Obveščen je bil strokovni sodelavec ZIR občina Zagorje ob Savi.

Ob 20.06 so gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje opravili ogled kraja Bevško (občina Trbovlje), kjer je narasel vodotok Bevščica podrl okoli 5 metrov opornega zidu in ogroža stanovanjsko hišo. Gasilci so na kraju ogleda ugotovili, da bo treba sanirati vodotok v dolžini okoli 15 metrov. O tem so bile obveščene pristojne službe občine Trbovlje.

Ob 20.27 je v Drešinji vasi v občini Žalec poplavljala Ložnica. Voda se je razlila po poljih, travnikih, cesti in do stanovanjskih hiš. Gasilci PGD Drešinja vas so razvozili in postavili protipoplavne vreče pri sedmih ogroženih stanovanjskih hišah. Ob 20.29 je bila sprožena sirena javnega alarmiranja v Drešinji vasi. Obveščen je bil občinski štab CZ.

Ob 20.33 se je na cesti Šempeter v Savinjski dolini–Podlog–Zalog v občini Žalec sprožil zemeljski plaz v dolžini okoli 20 metrov. Obveščen je bil vzdrževalec ceste VOC Celje.

Ob 20.39 se je preko ceste Hotič–Bitiče v občini Litija sprožil zemeljski plaz. Cesta je neprevozna. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 21.09 je v Janševi ulici v Celju talna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Celjski poklicni gasilci so talno vodo izčrpali.

Ob 23.05 je v Ložicah (občina Kanal) zaradi zamašenih odtočnih jaškov meteorna voda tekla v kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kanal so jih očistili.

Deli s prijatelji