AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Deževen dan 
sv. Janeza glave 
stori orehe piškave

Objavljeno 27. avgust 2013 21.35 | Posodobljeno 27. avgust 2013 21.37 | Piše: Andreja Sušnik

Še vedno je premalo dežja za konec suše. Padavine so za kratek čas navlažile le površinski sloj tal, rastline so še vedno v vročinskem stresu.

Vir: Arso

Letos v primerjavi z dolgoletnim povprečjem zaznavamo primanjkljaj padavin že vse od konca junija. Od začetka junija do konca druge dekade avgusta je v Murski Soboti padlo 131,1 mm, v Novem mestu 71,6 mm, v Mariboru 99,3 mm, v Portorožu 72 mm dežja. Tudi drugod, razen v severozahodni in osrednji Sloveniji, padavine v nekaj več kot dvomesečnem obdobju niso presegle 150 mm.

27. avgust 2003

Močni nalivi na skrajnem severozahodu Slovenije so povzročili hudourniške poplave. V Ratečah je v šestih urah padlo 125 mm, na Predelu v 1 uri in 40 minut 99 mm in v Logu pod Mangartom 51 mm padavin v eni uri.

V tem obdobju je v večjem delu Slovenije padla manj ko polovica povprečnih padavin (obdobje 1971–2000). V Murski Soboti je padlo le 53 odstotkov, v Mariboru 33, v Novem mestu komaj 24, v Celju 42, v Ratečah 34 in v Ljubljani 54 odstotkov običajnih padavin.

Pas najmočnejše kmetijske suše tako še vedno vztraja v nižinskem predelu od severovzhodne Slovenije, čez Podravje, Posavje v južno in jugozahodno Slovenijo. Kmetijska suša je najhujša na lahkih prodnatih tleh.

Ob prehodih vremenskih front se je nekoliko zmanjšal le vročinski stres.

Primanjkljaj vode na Obali

Ob koncu druge dekade avgusta je kumulativna vodna bilanca najslabša na Obali, kjer je vegetacijski vodni primanjkljaj že čez 400 mm, in v severovzhodni Sloveniji, kjer je nad 350 mm, kar pomeni zelo suho stanje. Na ogroženih območjih v vzhodni Sloveniji in na Goriškem se približuje 300 mm. V severovzhodni Sloveniji negativna vodna bilanca vztraja že od začetka poletja. Na rastlinah so znaki sušnega in izjemnega vročinskega stresa.

Nizka vodnatost rek

Ponekod so se mali pretoki rek približali do zdaj najnižjim izmerjenim pretokom v avgustu. Zelo male vodnatosti rek, podobno kot avgusta 2012, so bile izmerjene na rekah s povirji v zgornjem Posočju, na nekaterih rekah s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, v porečju Savinje, v Pomurju in Podravju. Če se bo nadaljevalo suho vreme, se bo vodnatost rek še naprej zmanjševala.

Suša podzemnih voda

Gladine podzemnih voda se znižujejo povsod po državi, na severnem obrobju Spodnje Savinjske doline se je v teh dneh gladina podzemne vode že spustila pod mejni nivo suše v vodonosnikih.

Zelo nizke gladine podzemne vode so tudi na Čateškem polju in v delu Brežiškega polja, domnevno tudi zaradi nekaterih večjih umetnih posegov v napajalno območje. Podpovprečne vodne količine so tudi že v posameznih predelih vodonosnika doline Kamniške Bistrice in Ljubljanskega polja ter na jugovzhodu Prekmurskega polja.

Napoved

Jutri bo še pretežno oblačno z občasnim dežjem in nevihtami. V četrtek bo že več sončnega vremena, vendar bodo popoldne še nastale krajevne plohe.

Napoved od 29. avgusta do 3. septembra

Nad Alpami se bo krepilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo že v soboto začelo slabeti. V nedeljo nas bo predvidoma ob jugozahodnih višinskih vetrovih dosegla naslednja vremenska fronta.

V četrtek bo že več sončnega vremena, vendar bodo popoldne še krajevne plohe. Suho vreme s temperaturami do 25 stopinj bo v petek in soboto. V nedeljo se bo vreme predvidoma spremenilo, začelo bo deževati. V prvih dneh prihodnjega tedna bo nestalno in sveže z občasnimi padavinami. 

 

Deli s prijatelji