NA KOŽO

Dežela športa

Objavljeno 04. avgust 2014 00.20 | Posodobljeno 04. avgust 2014 00.21 | Piše: Rok Tamše

Zakaj se ne gremo turizma na izviren način? Ker se ne cenimo dovolj.

Turistični delavci merijo, kako katastrofalen je bil julij po izkupičku, ker ga je pokvarilo preveč deževja. Za avgust je vremenska napoved precej ugodnejša, zato se vsi, sploh pa tisti na Obali, nadejajo precej boljšega nadaljevanja sezone. Skratka, odvisni smo od vremena. Ljudje jo dan ali dva prej ucvrejo domov, ker v hotelih in kampih ter apartmajih nimajo kaj početi. Dolgočasijo se in so tečni. V napoto so drug drugemu, ker ves čas pač ne morejo preživeti po kafičih in restavracijah. To bi namreč pomenilo tudi finančni zlom dopustniške blagajne, ki je že tako preobremenjena s krediti.

Je vse to alarm za slovenske turistične delavce? Ne bi rekel, ker še kar naprej najbolj množično prodajamo pica, grill & fish na enem, neokrnjeno in raznoliko naravo na drugem, prijazne ljudi na tretjem mestu in tako naprej. Toda to počne ves svet, mnogim pa gre veliko bolje od rok. Že če pogledamo k severnim sosedom, kako se grejo turizem, se malce bolj zvedavemu in aktivnemu popotniku kar milo stori. Strategija? Ne, po dobrih dveh desetletjih je še nismo pogruntali. Iz Spirit Slovenia so sporočili, da se bo Slovenija na svetovni razstavi Expo Milano 2015 predstavila s sloganom »I feel sLOVEnia, Green.Active.Healthy.«. Ponujamo torej zelenilo in aktivnosti na zdrav način. Še eno ohlapno pripovedovanje.

Zakaj se ne znamo osredotočiti in prodajati blagovne znamke in dejanske vsebine, denimo, dežele športa. Šport pomeni vse: aktivnosti, zdravje, zabavo, naravo, strasti, iskrenost, poštenost, posel, tekmovalnost, globalnost... Ob tem smo Slovenci dokazano zelo zelo športen narod, na vrhunski, profesionalni ravni in tisti rekreativni in celo ekstremni, kjer smo tako ali tako svetovna špica. Da o navijaštvu ne govorimo. Postanimo svetovljani na lastni zemlji in temeljito dodelano vsebino ponudimo gostom iz tujine. Če bi na Obali znali morskim turistom ob slabem vremenu ponuditi ustrezne zabavne, rekreativne in športne vsebine pod strehami športnih telovadnic (ki počitniško samevajo) in dvoran, ne bi predčasno pobegnili domov. Pa kaj sploh spodbujam; mi nimamo niti resnega muzeja športa niti pice Slovenija. Ker se ne cenimo dovolj. Zakaj se ne gremo turizma na izviren način? Ker se ne cenimo dovolj.

Deli s prijatelji