MOKRA NEDELJA

Dež zapira ceste, gasilci iz kleti črpajo pol metra vode

Objavljeno 05. januar 2014 11.20 | Posodobljeno 05. januar 2014 11.28 | Piše: K. K.

Preverite, katere ceste so zaradi poplav zaprte.

V okolici Kobarida so imeli gasilci že sinoči polne roke dela.

TOLMIN, VIPAVA, AJDOVŠČINA – Deževje povzroča poplave predvsem na zahodu države. Uprava za zaščito in reševanje in Darsov prometnoinformacijski center poročata o številnih zaprtih cestah in zalitih kleteh.

Poplavljene ceste

Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Slap ob Idrijci–Dolenja Trebuša. Obvoz je po cesti Dolenja Trebuša–Čepovan–Bača pri Modreju.

Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Šempeter–Dornberk v Bazari, podvoz čez železniško progo. Obvoz je po lokalnih cestah.

Zaprta je cesta Lesce–Črnivec, podvoz pod avtocesto pri priključku Radovljica.

Poplavljena je cesta Renče–Vogrsko.

V Ajdovščini je ob 9.10 je voda poplavila Cesto IV. Prekomorske brigade.

Zaradi vode na cestišču je oviran promet na hitri cesti Razdrto–Vrtojba med priključkoma Ajdovščina in Selo v smeri Italije.

Poplavljeni objekti

Ob 10.09 je voda zalila objekt v Zemonu.

Medvoški gasilci črpajo vode iz objekta v Goričanah. Gre za približno pol metra vode na površini 200 m2.

Ob 8.11 so v Celjski ulici, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana na strehi stanovanjske hiše poravnali zamaknjen strešnik, zaradi katerega je ob dežju puščala streha.

Pretoki rek še vedno naraščajo

Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje so opozorilne pretoke presegle reke Vipava in Branica, Poljanska Sora, Sava Bohinjka, Gradaščica in Ljubljanica ter Pšata, ki poplavljajo na območjih vsakoletnih poplav. Naraščata pretoka Vipave v spodnjem toku in Poljanske Sore, pretoki ostalih rek se umirjajo. Danes bo predvidoma poplavljala v nekoliko širšem obsegu Vipava. Ljubljanica bo danes in jutri poplavljala na vsakoletnih poplavnih območjih. V manjšem obsegu bodo poplavljale tudi Soča s pritoki, Sora in nekatere druge reke v zahodnem in osrednjem delu države. Ob močnejših lokalnih padavinah lahko poplavljajo tudi manjši vodotoki in hudourniki. Pretoki ostalih rek v severnem, zahodnem, južnem in osrednjem delu so veliki in še nekoliko naraščajo.

Poplave tudi jutri

Večina rek bo dosegla največje pretoke danes čez dan, v noči na ponedeljek in v ponedeljek bodo pretoki Vipave v spodnjem toku, Ljubljanice, Save, Savinje še vedno veliki. Vipava in Ljubljanica bosta poplavljali na območjih vsakoletnih poplav. Vipava v spodnjem toku bo tako poplavljala še v noči na ponedeljek, Ljubljanica pa tudi v ponedeljek čez dan.
 

Deli s prijatelji