AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Dež na Cirila in Metoda oreh in kostanj domala ogloda

Objavljeno 09. julij 2013 22.05 | Posodobljeno 09. julij 2013 22.06 | Piše: Andreja Sušnik

V Sloveniji se povprečna julijska temperatura zraka giblje od 6 °C v višeležečih predelih, na Obali do 22.

Le dober teden, od 15. do 22. junija, je trajal vročinski val s temperaturami zraka čez 30 °C. Ob repu junija se je spet ohladilo in temperature so več dni zapored ostale od 2 do 4 °C pod dolgoletnim povprečjem.

Čez dan se je ogrelo le do okoli 20, minimalne temperature so se približale 10 °C oziroma so se v posameznih dneh spustile celo pod to vrednost.

Obala suha

V zadnji dekadi junija so bili trije dnevi deževni, največ dežja je padlo ponekod na Notranjskem, do okoli 60 mm, v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji od 20 do 45 mm, na Dolenjskem so namerili dobrih 20 mm, Obala in višji predeli slovenske Istre pa so ostali skoraj suhi. Tam so namerili le od 1 do 3 mm dežja. Zaloga vode v tleh se je popravila in je rastlinam začasno spet postala lažje dostopna, razen na Obali, kjer so tla že precej izsušena.

Začetek julija je prinesel nekaj več sončnega in toplega vremena. Najnižje jutranje temperature so bile v prvih dneh od 12 do 17 °C, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 24 do 30, na Primorskem do 32.

Kosi, kosi travico

Z vegetacijo poraslo zemljišče, v kateri prevladujejo trave, se imenuje travinje. Druga definicija pravi, da je to kmetijska kultura, katere vegetacijo sestavljajo zelnate rastline, namenjene pridelovanju krme. Travinje je tudi zemljiška kategorija in ekosistem. Košnja je dejavnost, s katero ročno ali strojno pospravljamo travnate površine. V Evropi so travniki v pomenu kmetijskih površin (krma za živali) košeni od dva- do trikrat. Druga košnja se v slovenskem jeziku imenuje otava, večinoma se opravlja junija.

Letos se je zaradi neugodnega vremena prestavila na zadnje dni junija in v prve dni julija. Deževno vreme je motilo odkos prve košnje, zato bo marsikje tudi druga kasnila. Visoke temperature zraka med vročinskim valom so povzročile močan vročinski stres. Nastali so številni sončni ožigi, najslabše jo je z ožganinami odnesla travna ruša po svežih odkosih. Po prehodu vremenske fronte so se rastne razmere v zadnjih dneh junija spremenile in pokošeni travniki so spet ozeleneli.

Marsikdo pa se spomni lanske suše, ki je pridelek na travinju bistveno zmanjšala, v določenih predelih Slovenije druge in tretje košnje sploh ni bilo. Posledice so bile tudi dolgotrajnejše, saj je suša povzročila propad določenih vrst trav in detelj. Prizadeti so bili tudi pašniki, kjer paše tako rekoč ni bilo.

Voda v tleh

Po vročini močno izčrpana zaloga vode v tleh se je po prehodu zadnje deževne fronte popravila in začasno postala rastlinam spet lažje dostopna. Razen na Obali, kjer so tla že precej izsušena in še čakajo na dež. V drugih predelih, zlasti v SV Sloveniji in na osrednjem Štajerskem, je bilo do konca dekade izhlapevanje zmernejše, kljub temu se je do konca junija talni vodni rezervoar spet izčrpal, še posebno na plitvih in peščenih tleh, kjer je bilo treba rastlinam vodo dodati z namakanjem.

Izjema je bilo Goriško, kjer preskrbljenost tal z vodo ob vročini ni padla pod raven lahko dostopne vode. V večjem delu države je v prvih julijskih dneh izhlapelo dobrih 5 mm vode, na Obali več kot 6 mm.

Napoved

V sredo bo sončno in večinoma brez neviht. V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, čez dan se bodo pojavljale krajevne plohe in posamezne nevihte.

Od 11. do 16. julija 2013

Nad zahodno Evropo bo območje visokega zračnega tlaka, naši kraji bodo na njegovem jugovzhodnem obrobju. V višinah bo k nam občasno pritekal nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak. Pričakujemo nekoliko bolj nestanovitno vreme, vendar brez večje količine padavin. Dopoldnevi bodo razmeroma sončni, predvsem popoldne pa bodo mogoče krajevne plohe in posamezne nevihte. Temperature bodo od 23 do 28 stopinj C.

Julij ...

... se začne z istim dnevom v tednu kot april istega leta. Vladata pa mu nebesni znamenji raka in leva.

Ako je drugi dan malega srpana grdo, še štirideset dni bo mokro.

Ako je drugi dan tega meseca lepo, štirideset dni bo tako.

Ako drugega julija v dežju leto obiskuje, s hriba v tedne oznanjuje.

 

9. julij 1969

Zelo sveže jutro, zlasti na Gorenjskem, kjer je bila ponekod celo slana. V Ratečah je bila minimalna temperatura le 0 °C, na Zgornjem Jezerskem se je ohladilo na 1,4, na Letališču Brnik na 1,7, v Rovtah nad Logatcem na 3 in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu na 3,7 °C. Na Kredarici (2514 m) je temperatura ves dan ostala pod lediščem.

 

Deli s prijatelji