ZA SREČO

Devetperesno deteljico 
je odnesel veter

Objavljeno 27. april 2014 21.11 | Posodobljeno 27. april 2014 21.11 | Piše: Mojca Marot

Mihaela Golavšek je strastna nabiralka štiri-, pet-, šest- in večperesnih deteljic. Podarja jih predvsem glasbenikom in drugim znanim osebnostim, našla pa jih je že milijon.

Kot en sam velik travnik je videti miza, ko se Mihaela vrne s kakšnega travnika. Foto: Mojca Marot

Mihaela Golavšek iz Braslovč je zanimiva in prikupna gospa z nadvse privlačnim hobijem, ki se mu posveča zadnjih 18 let. Vse odtlej, ko se je končal njen povsem ponesrečeni zakon, namreč išče, nabira in zbira deteljice. A seveda le tiste, ki imajo štiri peresa ali več in naj bi ljudem prinašale srečo.

Kličejo jo kar same

Mihaela na vprašanje, ali ima tudi sama srečo v življenju, glede na to, koliko večperesnih deteljic je že našla, le skomigne z rameni. A njen prešerni nasmeh in iskrice v očeh govorijo sami zase, da je to že, ko v travi zagleda tiste zelene prinašalke sreče, ki izstopajo. Pravi, da jo neka nevidna sila kar vleče na košček travnika, kjer jih tudi v hipu zagleda. Da jo kličejo kar same, a da kakšnih posebnih, skritih kotičkov, kakršne imajo na primer gobarji, nima. Zagotovo pa jih je doslej našla že vsaj milijon.

»Lahko si predstavljate, kako je videti kuhinjska miza, ko se vrnem s kakšnega takšnega nabiralskega izleta,« reče in pokaže na fotografijo, kjer je prt skoraj povsem prekrit z drobnimi deteljicami. A izključno štiri- in večperesnimi, triperesnih niti ne opazi.

Modrijani so jih dobili vsaj 1500

Vse posebne, poleg štiriperesnih so to tudi tiste s petimi, šestimi, sedmimi in osmimi peresi, skrbno hrani v posebnih albumih. Doda še fotografije, ki pričajo o tem, komu vse jih je v teh letih podarila in s tem simbolično zaželela srečo. In če ste se morda kdaj spraševali, čemu so na glasbeni sceni tako zelo uspešni Modrijani ali denimo skupina Gadi, Jan Plestenjak, da Tanje Žagar, Nuše Derenda in drugih niti ne omenjamo, je odgovor na dlani. Vsi so od Mihaele osebno že prejeli štiriperesne deteljice. Teh je tudi največ, zato se ne boji, da bi jih kadar koli zmanjkalo.

»Janu Plestenjaku sem ravno pred kratkim na dobrodelnem koncertu na Polzeli spet podarila eno, tokrat na formatu A4,« se je pohvalila sogovornica. Dodala je, da so jih Modrijani prejeli že vsaj 1500. Hja, potem njihovi uspehi res ne presenečajo, mar ne? Deteljice prinašajo toliko več sreče, kolikor več peres imajo.

Najprej jih posuši, nato plastificira

A da ne boste mislili, da jih išče samo pri nas. Tudi v Španiji in Italiji je že oprezala za njimi. »Kamor koli grem, jih iščem in tudi najdem,« pravi. Prvo štiriperesno je našla kot deklica. »Nekoč sem po travi vlekla manjši voz, oče pa je bil zadaj. Ko sem jo zagledala, sem se vrgla na kolena in jo utrgala, oče pa se je prestrašil, da sem padla. Od takrat po travnikih vedno iščem večperesne deteljice.«

Ko jih prinese domov, jih najprej posuši med listi kakšne knjige, kot za herbarij, potem jih plastificira in takšne tudi podarja. »Največja, ki sem jo našla, je imela premer 14 centimetrov, največ peres pa je imela devetperesna. A je žal nimam. Zgodilo se je namreč nekaj nenavadnega, česar si ne znam razložiti. Sin jo je želel fotografirati zunaj, pri dnevni svetlobi. V eni roki je držal pinceto z deteljico, v drugi fotoaparat. Takrat je mimo prišla znanka, s katero se že nekaj časa nismo videli. Pozdravili smo se in na hitro poklepetali, v tistem trenutku pa je verjetno avtomatično nekoliko razprl pinceto in piš vetra je deteljico v hipu odnesel izpred oči. Še tri dni po tistem sem jo iskala, a je nisem našla. Niti ovenele,« je nesrečni pripetljaj opisala Mihaela. Upa, da jo bo našla še kdaj. Če ne iste, pa drugo, saj je tam, kjer se je to zgodilo, zdaj vse polno mladih. Kot bi pobegla odvrgla obilo semen... 

Tudi za dobitnike olimpijskih kolajn

Večperesne deteljice je Mihaela Golavšek podarila tudi župniku Izidorju Pečovniku - Doriju, Terezi Kesovija, nekdanji skupini Turbo Angels, Ansamblu Saša Avsenika, Spevu, Alpskemu kvintetu, Prifarskim muzikantom, Pogumu, ansamblu Golte, Krajcarjem in Vladu Kreslinu, poslala jih je tudi na športno zvezo Slovenije, da bi jih tam podarili našim dobitnikom kolajn na zimski olimpijadi. A ne ve, ali so prišle v prave roke, saj povratne informacije ni dobila. Eno najlepših zahvalnih pisem pa je prejela od mlade pevke Alje Krušič. Prijetno jo je presenetila tudi Barbara Žerjav, glasbenica in pevka ansambla Donačka, ki ji je napisala posebno pesem, s katero sta Mihaelo presenetila Vid Valič in Peter Poles.

Deli s prijatelji