PROČ Z GOLJUFOM

Desus zanikal Simčičev odstop, levica poziva k peticiji

Objavljeno 08. marec 2012 14.20 | Posodobljeno 08. marec 2012 15.57 | Piše: D. P., T. L.

Na poslančevo neetično ravnanje se je usul val obtožb.

LJUBLJANA – »Tega pa ne vem, ne morem ne zanikati niti potrditi,« je Franc Jurša komentiral neuradno vest, da naj bi poslanec Ivan Simčič na posebni novinarski konferenci odstopil. Jurša je pojasnil, da Simčiča do izvolitve za poslanca sploh ni poznal. Ni pa zadovoljen, ker stranki padata rejting in ugled. »Kljub temu ga ne moremo kar tako obsoditi na osnovi medijske gonje,« je še dodal vodja poslanske skupine.

Vprašanje etike

Kot javlja novinarka POP TV Katja Šeruga, je LDS pozval stranke Zares, PS in SD k podpisu peticije za odstop Simčiča.

Pravnik Miro Cerar je ob tem dodal, da pravnih sredstev za pregon poslanca ni, če je kaznivo dejanje zastaralo. »Dejansko mora sam pri sebi razmisliti, kaj bo storil. Svoje bo morala reči tudi stranka.« Cerar pravi, da se mu mandat ne more vzeti, saj tega instituta v Sloveniji ni.

Bo zaradi Simčiča letel Erjavec?

Zaradi Simčiča pa vre tudi v stranki Desus predvsem zaradi 'slepe' podpore predsednika Erjavca poslancu Simčiča. Predsednik postojnskega odbora Desusa Stanko Markovčič je za POP TV dejal, da bi se moral zaradi teh dogodkov predsednik Erjavec umakniti. Po njegovem mnenju gre le še za sprenevedanje, saj so zadeve očitne, če so uradni organi potrdili neverodostojnost spričevala. Dodal je še, da oseba, kot je Simčič, ne spada v stranko Desus. Povedal je še, da ne razume, zakaj se predsednik stranke Desus Karl Erjavec ne izjasni in Simčiču ne predlaga odstopa.

Ukor z izključitvijo za Simčiča in Erjavca

V stranki LDS že zbirajo podpise peticije za odstop Simčiča, k podpisu pa pozivajo tudi stranke Zares, PS in SD.

»Če bi poslanec Simčič hodil v šolo, bi vedel, da je vzgojni ukrep za takšno kršitev ukor z izključitvijo, ki sta si ga v tem primeru prislužila oba: poslanec in njegov mentor Karel Erjavec, ki je vedel za goljufijo, saj ga je zaradi nje kot minister odpustil z obrambnega minstrstva, pa mu vseeno drži žakelj,« je ob ravnanju Simčiča in predsednika Erjavca dejal predsednik LDS Iztok Podbregar.

Rektor Univerze: razpravljajo o možnosti ničnosti Simčičevega vpisa

Rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik ocenjuje, da Simčičevo ravnanje škodi ugledu univerze, poroča STA. Kot je dejal, na univerzi razpravljajo o možnosti ničnosti Simčičevega vpisa. Pripravljajo tudi spremembe statuta, ki bi omogočile odvzem nezakonito pridobljenih nazivov.

Pejovnik je dejal, da je sprenevedanja dovolj. »Poslanec mora pokazati originalno spričevalo ali odstopiti. Takšno sprenevedanje škodi Univerzi v Ljubljani, ki bo storila vse, da bo taka dejanja preprečila, onemogočila ali ustrezno sankcionirala,« je bil jasen rektor.

 

Deli s prijatelji