ODLOČITEV

Desus podprl Dragonjo, za zdravstveni resor predlaga Brigito Čokl

Objavljeno 11. februar 2014 20.11 | Posodobljeno 11. februar 2014 20.14 | Piše: STA, Ma. F.

Stranka Desus bo vztrajala na zdravstvenem resorju, za kandidatko za ministrico pa predlaga državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl.

Danes bo znana sodba v zadevi Patria.

LJUBLJANA – Stranka Desus bo vztrajala pri zdravstvenem resorju, za kandidatko za ministrico pa predlaga državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl, je po seji sveta in izvršnega odbora stranke povedal njen predsednik Karl Erjavec. So pa organi Desusa danes po njegovih besedah podprli kandidaturo Metoda Dragonje za ministra za gospodarstvo.

Brigita Čokl je pogojno pripravljena prevzeti ta resor. Poudarja pomen podpore koalicijskih partneric, pričakuje pa tudi dogovor in zbližanje stališč glede sprememb v zdravstvenem sistemu, je dejala. Neuradno pa podpore partneric nima.

Zaplet v koalicijskih pogajanjih

Odločitev in premislek v zvezi s prevzemom zdravstvenega resorja je po besedah Čoklove zelo težak. Resor je, kot pravi, zelo zahteven in ima kopico težav, ki so se nalagale v zadnjih letih, pravih rešitev pa ni bilo.

Dvom o podpori kandidaturi Alenke Trop Skaza je že pred današnjimi sejami organov Desusa izrazil vodja poslanske skupine Franc Jurša, Erjavec pa je o pogovorih glede ministrskih kandidatov dejal, da je »zadeva kar zapletena, ampak rešljiva«.

Odločitev vodstva Desusa je tako nekoliko zapletla koalicijska pogajanja o prihodnji sestavi ministrske ekipe. Doslej je namreč za najverjetnejšo možnost veljala zamenjava na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, na katerem bi Tino Komel iz vrst PS nadomestil kandidat Desusa Gorazd Žmavc.

Današnje seje sveta Desusa se je udeležil tudi evropski poslanec Ivo Vajgl. Podporo kandidaturi Vajgla na volitvah v Evropski parlament je prejšnji teden izrazil že izvršni odbor stranke, pri čemer je Erjavec pred sejo sveta izrazil pričakovanje, da bo takšno odločitev potrdil tudi svet stranke. Ta je danes obravnaval tudi koalicijsko pogodbo. Ker jo je izvršni odbor stranke sprejel soglasno, Erjavec tudi na svetu stranke ni pričakoval težav.

Deli s prijatelji