FINANCIRANJE

Desus lahko oglobijo za 20 tisočakov

Objavljeno 20. julij 2012 15.09 | Posodobljeno 20. julij 2012 15.09 | Piše: T. L.

Desus je kampanjo plačeval (tudi) z državnim denarjem, s tem pa je kršil zakon.

LJUBLJANA – Računsko sodišče je v reviziji kampanje stranke Desus ugotovilo, da poslovanje Erjavčeve stranke ni bilo povsem brezmadežno: na račun za kampanjo sta 2000 in 2170 evrov pred lanskimi izrednimi volitvami stranki nakazali Splošna plovba Portorož in Občina Črnomelj, poroča Delo. Podjetjem, ki so več kot četrtinsko v javni lasti, in občinam pa zakon izrecno prepoveduje financiranje volilnih kampanj in v Desusu so ta zakon kršili.

Lahko jih oglobijo za 20 tisočakov

Za pridobivanje denarja iz nedovoljenih virov zakon za stranko določa kazen: globo od 4150 do 20.850 evrov, Ljuba Jasniča kot odgovorno osebo pa bi napaka lahko stala še od 350 do 850 evrov, poroča časnik. Sicer pa je Desus za promocijo poslanskih kandidatov pred izrednimi volitvami porabil četrt milijona evrov. Revizorji računskega sodišča so pri poročanju in poslovanju ugotovili več pomanjkljivosti: stranka ni prikazala vseh popustov, med stroški je prijavila za 799 evrov stroškov pogostitve po volitvah, ne pa 1542 evrov gostinskih storitev med kampanjo. Kljub pomanjkljivostim pa so revizorji poročanje in pravilnost poslovanja stranke ocenili s pozitivnim mnenjem.

Županja: šlo je za dotacijo

Županja črnomeljske občine Mojca Čemas Stjepanovič, ki je bila leta 2010 izvoljena kot kandidatka Desusa, Zaresa in SMS – Zelenih, je pojasnila, da je občina omenjeni znesek res nakazala na predvolilni račun Desusa in dodala, da je šlo za dotacijo, ki je stranki za tisto leto pripadala iz občinskega proračuna po rezultatu volitev v občinski svet. Namesto na navadni račun so denar nakazali na posebni račun stranke za kampanjo na zahtevo predsednika črnomeljskega Desusa Štefana Misja, ki je bil lani kandidat Desusa na parlamentarnih volitvah in podžupan občine Črnomelj, je za Delo še povedala županja.

Deli s prijatelji