ZVER ODKRITO

»Depala vas se nadaljuje – žrtev vnovič Janez Janša«

Objavljeno 23. marec 2014 11.44 | Posodobljeno 23. marec 2014 11.50 | Piše: D. P.

Po njegovih besedah je organizacija, ki je pripravljala ta mini državni udar, najela agenta agresorske armade, da je naredil načrt psihološke vojne za odstranitev Janeza Janše.

Janez Janša, predsednik SDS.

LJUBLJANA – »Organizacija, ki je pripravljala mini državni udar, je najela agenta agresorske armade, da je naredil načrt 'psihološke vojne' za odstranitev Janeza Janše. Ta načrt je bil v praksi dosledno tudi izveden. V bistvu je bil to že drugi poskus, da je slovenska politika pri odstranjevanju Janše uporabila jugosile,« se je na obletnico Depale vasi odzval Milan Zver.

Čustven odziv

»Moji prvi odzivi in komentarji na dogodke, ki so znani pod imenom 'afera Depala vas', so bili precej čustveni. Bil sem ponosni šef kabineta obrambnega ministra. Verjel sem v to, kar je prav in dobro. Kljub temu da sem razpolagal z ogromno količino informacij, ki so bile podlaga za moje analize zarote proti Janezu Janši, me nova odkritja vedno znova presenečajo in zahtevajo dodatne razmisleke,« nadaljuje Zver.

Sklep o zamenjavi

Zapisal je, da ne bo nikoli pozabil tistega četrtka zvečer, bilo je okoli 7. ure, točno pred 20 leti, ko je vladni kurir od premierja Janeza Drnovška prinesel sklep o zamenjavi obrambnega ministra. Janez Janša ga je – dokaj resignirano, v slogu »a si končno klonil pred botri« – prebral in s pismom mirno odgovoril nanj.

Depala vas 1994

Afera Depala vas je izbruhnila leta 1994. Povod za njo je bila aretacija tajnega policijskega sodelavca Milana Smolnikarja. Poseg so izvedli pripadniki vojaške specialne enote Moris. Razlog napada naj bi bili zaupni dokumenti Ministrstva RS za obrambo, ki naj bi jih Smolnikar vzel ali ukradel. Ti dokumenti naj bi dokazovali pripravo državnega udara. Pozneje se je izkazalo, da gre za ponarejeno dokumentacijo.

Sporni moment je bila vojaška aretacija civilne osebe, na predlog predsednika vlade Janeza Drnovška pa je državni zbor Janšo razrešil z mesta obrambnega ministra.
(Wikipedia)

Nove ugotovitve

Spominja se, kako so v nekaterih predelih prestolnice novico o odstavitvi Janše sprejeli z ognjemeti. »Z eliminacijo Janše, ki jo je t. i. organizacija tehnično brezhibno izpeljala, tako da si je Milan Kučan v tistih dneh lahko privoščil obisk prijateljev v ZDA, je postalo vladno politično polje skoraj popolnoma obvladljivo. Kako je zgodba potekala naprej, približno vemo. Tudi tisti, ki niso bili bližje politiki, lahko spoznajo mnoge, bolj ali manj zakrite dogodke in procese, saj je v zadnjem času izšlo kar veliko knjig o tem. A tisto, zakaj in kako je prišlo do Depale vasi, vedno znova buri domišljijo. In ne le to. Nova zgodovinska odkritja prinašajo tudi nove ugotovitve in marsikatero že usvojeno trditev bo treba spremeniti ali pa jo dopolniti,« nadaljuje Zver, ki opozarja na pričanje Radenka Radojčića, bil je visoki agent Kontraobveščevalne organizacije (Kos).

Depala vas se nadaljuje?

Po njegovih besedah je organizacija, ki je pripravljala ta mini državni udar, najela agenta agresorske armade, da je naredil načrt psihološke vojne za odstranitev Janeza Janše. »V bistvu je bil to že drugi poskus, da je slovenska politika pri odstranjevanju Janše uporabila jugosile. V aferi 'četverica' je morda šlo še za t. i. obred žrtvovanja za Beograd, v drugi pa za čisto domačo 'poslastico' prevratniške združbe. Po 20 letih lahko ugotovimo, da je retrotranzicija uspela do te mere, da se stari cilji lahko dosežejo brez jugopomoči, s teptanjem pravne države, človeškega dostojanstva in lastnimi pravosodnimi strukturami. In Depala vas se nadaljuje, isti cilji, iste metode, ista žrtev – le forma se rahlo spreminja,« je sklenil Zver zapis za spletno stran stranke SDS.

 

Deli s prijatelji