DARILO

Denisu smo za rojstni
 dan podarili operacijo

Objavljeno 24. maj 2015 22.36 | Posodobljeno 24. maj 2015 22.36 | Piše: Tomica Šuljić

Bralci Novic ste za Denisa Krambergerja zbrali kar 11.500 € pomoči.

Oče Jože je dal Denisu torto za 34. rojstni dan. Foto: Dejan Javornik

GRADEC – Bralci Slovenskih novic, ki že tradicionalno slovite po človekoljubnosti ter pripravljenosti, da pomagate sočloveku v težavah, ste tokrat presegli sami sebe: v enem najbolj odzivnih zbiranj pomoči v zgodovini našega časopisa vam je v Krambergerjevem skladu uspelo zbrati kar 11.500 evrov pomoči za Denisa Krambergerja iz Gornje Radgone (ki kljub enakemu priimku nima rodbinskih povezav z Ivanom Krambergerjem, po katerem se imenuje naš sklad). Ček z izjemno visoko pomočjo smo zato odnesli v bolnišnico Hospic v avstrijski Gradec, kjer Denis trenutno leži in je – po besedah Denisovega očeta Jožeta – deležen oskrbe in pomoči, ki ju v našem zdravstvu zagotovo ne bi dobil.

Ko človek vidi Denisove fotografije izpred dveh let in več, na njih spozna moža in očeta dveletne hčerkice Nikki, poslovneža s podjetjem v Avstriji, priljubljen medijski obraz pa didžeja, radijskega voditelja, igralca iz filma Halgato itd. »Njegova firma v Avstriji je snemala videospote, vse pa se je ustavilo pri njegovem zdravju,« pripoveduje njegova botra Nada. Začelo se je z glavoboli, danes pa je nepokreten, diha s pomočjo aparatov, hrani se prek sonde. Zaradi avstrijskega zavarovanja je pristal v tamkajšnjih bolnišnicah, a tudi tam zdravniki nimajo zlatih rok in niso nezmotljivi, porabili so skoraj tri četrt leta, da so odkrili, da je vzrok številnih težav tumor možganskega debla. »Tretje leto trajajo muke, zadnje leto je vse slabše.« Od novembra lani ne govori, komunicira samo tako, da mu kažejo črke in z očmi odreagira, ko imamo pravo,« nam med sprehodom do graškega Hospica pripoveduje njegova babica Kristina Kramberger: »Razume vse, vse ve, ampak ne more odgovarjati, zdaj je začel zopet malo premikati roke,« pravi babica, ki v rokah nosi torto za vnukov 34. rojstni dan.

Grimasa sreče

Ko vstopimo v Denisovo sobo, pa se prav na njegov rojstni dan srečamo z njegovo realnostjo: tako rekoč je nepokreten, tumor možganskega debla, ki ga je prikoval na posteljo, je oslabil ohromljeno telo, v njem je ujeta zdrava duša. Njegov oče Jože ter mama Dragica se izmenjujeta ob njegovi bolniški postelji, 24 ur na dan bdita nad sinovim stanjem, mu poskušata olajšati situacijo, kolikor jo sploh lahko. A njegovi možgani delujejo, čustva prav tako: ko Denisu pokažemo, koliko ste zanj prispevali bralci Slovenskih novic, se na obrazu pokaže nekaj podobnega kriku veselja, le da se ne sliši niti glasu; orosi se njegovo steklo na očalih, svojci v sobi pa zahlipajo od ganjenosti. Denar zanje pomeni medicinsko upanje.

Upanje za Denisa je doma na drugem koncu sveta: potem ko jim niso mogli pomagati v Avstriji, Švici in Nemčiji, sta žena Suzana in mama Dragica nesrečnika v začetku letošnjega leta odpeljali v Phoenix v ameriški zvezni državi Arizona, v nevrološki inštitut Barrow. Tam so dobili odrešilni odgovor: »Možnost izboljšanje Denisovega stanja je visoka, a se s časom znižuje,« pojasni oče Jože. V Ameriko se jim zelo mudi, pomemben je tako rekoč vsak dan – prej ko ga pozdravijo, manjše bodo posledice. Bo pa operacija dolgotrajna in draga: predvideni čas, ki ga bo Denis s spremstvom preživel v Arizoni, je okoli dva tedna. Operacija bo stala okoli 300.000 dolarjev (okoli 270.000 evrov), temu pa je treba prišteti še stroške za oba spremljevalca, ki morata biti ob njem – te ocenjujejo na več deset tisoč dolarjev. Družinska blagajna Krambergerjevih je po dolgotrajni bolezni ter nabavi številnih pripomočkov in potovanj precej prazna.

Denar ni rešitev za težave vsakogar, za Denisa pa nedvomno je, z njim se njegov žarek upanja na drugi strani oceana sveti močneje. Selitve med različnimi avstrijskimi bolnišnicami bi znal prekiniti z operacijo v Ameriki, po kateri bi se mu življenje izboljšalo. Denisova zgodba je dokaz, da se dobro vrača z dobrim: v preteklosti je tudi sam sodeloval na dobrodelnih prireditvah ter pomagal pomoči potrebnim; ko se življenje obrne, nimajo vsi te sreče, da prejmejo nazaj del tistega, kar so dali. Denisova dobra dejanja očitno niso bila pozabljena, dobro delo pa ste storili tudi številni bralci Slovenskih novic, in za to se vam Denisova družina zahvaljuje iz dna srca.

Deli s prijatelji