VESELI DECEMBER

Denarja ni, nakupujte po pameti

Objavljeno 14. december 2012 22.00 | Posodobljeno 14. december 2012 14.33 | Piše: D. P.

Ugodna cena ni vedno res ugodna, sploh pa ni nujno najugodnejša. Ne verjemite zgolj napisom, pač pa se prepričajte sami.

V največjih elektrodistribucijskih podjetjih se o izplačilu božičnice še pogajajo s hišnima sindikatoma.

LJUBLJANA – Decembrsko praznično vzdušje za nekatere pomeni tudi velik stres. Finančno stanje je težko, razkorak med realnostjo in pričakovanji pa vsak dan večji. Zveza potrošnikov Slovenije je pred decembrskimi nakupi pripravila nekaj nasvetov.

Nekaj nasvetov za vaše finance pred prazniki
1. Dogovorite se za vrednost daril.
2. Izdelajte darilo sami.
3. Pripravite srečelov.
4. Oblikujte seznam nakupov in opravite raziskavo.
5. Ne nakupujte v zadnjem hipu.
6. Ne pretiravajte pri nakupih hrane in pijače.
7. Ne pretiravajte s porabo energije.
8. Pustite plačilno kartico doma in se »opremite z gotovino«, ko se odpravite po nakupih.
9. Na dopust se odpravite po praznikih.

Priporočila potrošnikom
1. Precenite cene! »Ugodna« cena ni vedno res ugodna, sploh pa ni nujno najugodnejša. Ne verjemite zgolj napisom, pač pa se prepričajte sami.
2. Trgovska blagovna znamka ne pomeni nujno tudi najugodnejše cene v skupini istovrstnih izdelkov, kot bi morda pričakovali. Pred nakupom vsekakor preverite cene ostalih blagovnih znamk.
3. Bodite pozorni nakupovalci. Cenovni razponi med istovrstnimi izdelki so se zmanjšali, ampak so lahko še vedno zelo veliki.
4. Primerjajte cene istovrstnih izdelkov na kilogram, liter. Le tako boste dobili predstavo, koliko stane vaš izbrani izdelek v primerjavi z drugimi iste vrste. Kot primer lahko navedemo prihranek, ki ga bi družina lahko imela pri kupovanju kruha: če bi družina namesto Sosedovega peciva kupovala Sosedov hlebec, bi v enem letu po našem modelu prihranila več kot tisoč evrov. Tudi če se družina za zamenjavo odloči občasno, bo prihranek še vedno velik.
5. Veliko pakiranje ni nujno najcenejše. Primerjava cene/kg izbranega izdelka v manjšem in velikem pakiranju lahko na vaše presenečenje razkrije, da boste za kilogram izdelka v manjšem pakiranju odšteli celo manj.
 

Deli s prijatelji