JUBILEJ

Denar zbirali z gledališkimi igrami

Gasilsko društvo Desnjak v Ljutomersko-Ormoških goricah praznuje 70 let. Prvi gasilski dom postavili z lastnimi rokami iz blata in lesa.
Fotografija: V paradni opravi. FOTO: Marija Munda
Odpri galerijo
V paradni opravi. FOTO: Marija Munda

LJUTOMER – Prebivalci Desnjaka, kraja na pol poti med Ormožem in Ljutomerom, so minulo soboto doživeli svoj veseli dan. Njihovo prostovoljno gasilsko društvo praznuje 70-letnico.

Ustanovili so ga 1. avgusta 1945, ko se je na domačiji Ivana Lašiča zbrala skupina 14 žena in mož, in za poveljnika soglasno izvolili Jožefa Mjerila. Da ne bo pomote, recimo temu v prvi gasilski desetini PGD Desnjak so bile kar tri gasilke, prav je, da jih navedemo: Ljudmila Pintarič, Otilija Kocjan ter Irena Govedič, ki so se na intervencijah enakovredno kosale s svojimi kolegi. O gasilskem vozilu so lahko le sanjali. Začeli so nabavljati in zbirati orodje in opremo, vedra za vodo, lopate, krampe, motike, požarne kavlje, vrvi, vile ... Leta 1950 je domačin Franc Fergola podaril zemljišče in gradnja doma se je lahko začela. A kje dobiti denar za les, opeko? Na danes nepredstavljiv način.

Z izvajanjem gledaliških iger! Že leta 1945 so na Lašičevi domačiji uprizorili dramsko igro Mati, v naslednjih desetletjih pa še 40 drugih, ki so jih med drugim prirejali po vaških skednjih.

Leta 1954 so dobili prvo motorno brizgalno savica in med griči za primer požara zgradili bazen. Leta 1955 so dokončali gradnjo gasilskega doma, zgradili so ga iz gline in lesa. Uporabili so torej, kar je bilo pri roki.



Člani so se z leti izobrazili, gasilska enota se je posodobila, v osemdesetih so kupili sodobno črpalko in zgradili nov gasilski dom, ki sredi Ljutomersko-Ormoških goric stoji še danes in obenem služi krajanom za kulturne prireditve.

Po besedah tajnice društva Božidare Veselko PGD Desnjak združuje gasilce Desnjaka in sosednjih Lahoncev in šteje 54 članov, od tega je 20 aktivnih in sposobnih posredovati v vseh požarih in vseh oblikah naravnih nesreč.

»Imamo eno vozilo, na leto imamo od dva do tri izvoze na požar, sicer pa naši gasilci redno posredujejo v naravnih nesrečah in ob neurjih čistijo odtoke, naplavine, odstranjujejo padla drevesa in pomagajo sanirati škodo po toči in povodnji,« nam je povedala Veselkova.

Praznovanje 70-letnice v središču Desnjaka je bilo zares veličastno, saj je v paradi sodelovalo 21 praporov, kar pomeni, da so svoje kolege iz Desnjaka in Lahoncev obiskali predstavniki kar 20 gasilskih društev iz vse Slovenije. Gospodinje Desnjaka in Lahoncev so pripravile razstavo ročnih del, kruha, peciva in potic. Veselica ob dobrem vinu in dobrotah, ki so jih napekle gospodinje, je trajala do jutranjih ur. 

Gasilke in gasilci PGD Desnjak pred obnovljenim gasilskim domom FOTO: Marija Munda
Gasilke in gasilci PGD Desnjak pred obnovljenim gasilskim domom FOTO: Marija Munda

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije