DOKAPITALIZACIJA

Denar za NLB spet iz državnega žepa?

Objavljeno 28. november 2012 11.13 | Posodobljeno 28. november 2012 11.13 | Piše: A. K.

Ker KBC menda ne namerava sodelovati pri dokapitalizaciji, se porajajo vprašanja, ali bo denar za to prispevala država.

Dokapitalizacija bo izpeljana najkasneje do konca marca 2011.

LJUBLJANA – Banka NLB je za konec leta sklicala novo skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o dokapitalizaciji z izdajo novih delnic, ki bi znašala okoli 375 milijonov evrov. Viri blizu belgijskega KBC pravijo, da ta kot 22-odstotni solastnik NLB ne namerava sodelovati v dokapitalizaciji. Če ne bo, bo 22,04-odstotni delež Belgijcev razvodenel na 7,4 odstotka, poročajo Finance.

Na skupščini samo o dokapitalizaciji

Konec junija je država že dala svež denar NLB, državna sklada Kad in Sod pa sta morala vplačati nove delnice. Skupna višina poletne dokapitalizacije je znašala 381 milijonov evrov, opravljena pa je bila na podlagi skrbnega pregleda, ki ga je naročilo finančno ministrstvo.

»NLB intenzivno dela pri pripravi načrta prestrukturiranja banke s ciljem prihodnjega vzdržnega pozitivnega poslovanja. V okviru načrta, z novo vodstveno ekipo in s transparentnim sodelovanjem z vsemi ključnimi deležniki – zaposlenimi, lastniki, regulatorjem in širšo javnostjo – ima banka v prihodnosti možnosti preusmeriti dosedanje negativne trende ter prikazati boljše rezultate,« so sporočili iz NLB in dodali, da je treba za celovit pogled naprej treba realno oceniti zdajšnjo situacijo.

Ukrep iz previdnosti

»Gre za ukrep iz previdnosti z namenom, da bi bila banka v primeru negativnega razvoja dogodkov na gospodarskem in drugih področjih ustrezno kapitalizirana ter da bi s tem zagotavljala položaj stabilnega, aktivnega in zaupanja vrednega partnerja na slovenskem in mednarodnem trgu,« so še povedali o dokapitalizaciji.

Deli s prijatelji