KRAJŠA NOGICA

Denar za Jakobovo operacijo je zbran!

Objavljeno 11. oktober 2015 12.03 | Posodobljeno 11. oktober 2015 12.10 | Piše: Simona Fajfar

Zupanovim iz Cerovca pod Bočem in njihovemu petletniku ste pomagali tudi spoštovani bralci Novic.

Vsi skupaj se že veselijo Amerike. Foto: Marko Feist)

ROGAŠKA SLATINA – »Mami se boji letenja,« je takole mimogrede razložil petletni Jakob, živahen fantič, ki bo skupaj z družino – mamico Anito, očetom Gašperjem in bratom dvojčkom Ažbetom – 21. oktobra odletel v Ameriko na operacijo kolka. »To je enajst ur letenja,« pravi nekoliko opravičljivo Anita Krumpak Zupan, ki je kljub strahu pred letenjem zadovoljna in hvaležna, saj jim je v dobrih dveh mesecih uspelo s pomočjo dobrih ljudi zbrati dovolj denarja za pot in operacijo Jakobovega kolka. »Operacijo smo že vplačali in nam manjka še kakšnih 10.000 ali 15.000 evrov, ki jih bomo potrebovali za fizioterapije, a upam, da nam bo uspelo zbrati tudi to,« razloži Anita.

Poleg ožje družine je v obsežni akciji sodelovalo širše sorodstvo, predvsem Anitine sestrične. Na vse mogoče načine – z organiziranjem koncertov, srečelovov, čili festivala, licitacije slik in dresa francoskega nogometaša Francka Riberyja, dobrodelno tekmo in res številnimi prošnjami za donacije, ki so jih naslovili podjetjem in posameznikom – jim je uspelo zbrati vrtoglavo vsoto 200.000 evrov. Toliko je potrebno za pot, bivanje v Ameriki in – najdražjo – operacijo Jakoba pri ameriškem zdravniku dr. Droru Paleyju. Pri tem ste nesebično pomagali tudi vi, bralke in bralci Slovenskih novic, ki ste prek Sklada Ivana Krambergerja za malega Jakoba zbrali 1600 evrov, za katere se Zupanovi najlepše zahvaljujejo.

Naporna dva meseca

»Za nami sta dva res naporna meseca,« razloži Anita, ki pove, da je bilo to obdobje stresno za vso družino, saj so sodelovali na vseh dogodkih, kjer so zbirali sredstva za Jakoba. Manjkali so le na eni prireditvi, toda ni šlo drugače, pove mamica, ki razloži, da se je ves ta napor poznal tudi na obeh sicer živahnih fantičih, ki dva meseca in pol nista bila v vrtcu. »V mesecu in pol sta imela štirikrat angino in sta bila na antibiotikih, tako da v tednu, ki prihaja, ne gremo nikamor, saj ne smemo zboleti pred odhodom v Ameriko,« razloži Anita.

Čez lužo bo odšla vsa družina, saj sta si Anita in Gašper – oba delata v policiji – vzela neplačan dopust. Pravzaprav gredo lahko vsi zato, ker jim je Steklarna Rogaška plačala letalske vozovnice, ki stanejo 2000 evrov za vsakega. »Sicer ne vem, kako bi si lahko privoščili skupno pot,« pravi Anita, ki je zadovoljna, da bo družina dva meseca in pol, kolikor bodo v tujini zaradi Jakobovega zdravljenja, skupaj in v pomoč drug drugemu.

Kmalu po prihodu bo Jakob sprejet v bolnišnico v West Palm Beachu na Floridi, kjer ga bo operiral dr. Dror Paley po metodi, ki jo je sam razvil. Fantič ima zdaj enajst centimetrov krajšo desno nogo, saj so mu že ob rojstvu ugotovili dysmelio proksimalnega dela desne stegnenice. To pomeni, da nima kolka in mu zgornji del stegnenice ne raste. Pri nas so bile operacije neuspešne oziroma celo škodljive, zato so starši poiskali pomoč drugje. V spodbudo jima je bil podoben primer malega Reneja, ki bi mu slovensko zdravstvo deformirano desno nogico amputiralo, dr. Paley pa mu je stopalo popravil do te mere, da je spet funkcionalno. Fantič že teka za žogo! »Renejeva operacija je bila uspešna,« pravi Anita, ki dodaja, da je ameriški zdravnik opravil že več kot 250 takih oziroma podobnih operacij, ki so bile v kar 98-odstotkih uspešne.

Dve, največ tri operacije

»Poseg traja od šest, sedem ur. V vrat kolka mu bodo dali kostni protein, obenem pa bodo postrgali delčke z medenice in tako omogočili, da bo začela kost rasti,« preprosto razloži Anita. V resnici bo Jakob, ki ima enajst centimetrov krajšo nogo, že s to operacijo pridobil nekaj centimetrov, čeprav bo najbolj pomembno, da se bo kost oblikovala in začela rasti. Po nekaj dneh bo odpuščen iz bolnišnice in bo sedem tednov v mavčnih hlačah, zdravnika bo obiskoval zaradi kontrole. Potem bodo na vrsti intenzivne fizioterapije.

»Najpomembnejše je, da bodo po tej operaciji kosti začele normalno rasti,« izpostavi Anita. Naslednje leto bo Jakob moral na novo operacijo, s katero bodo nadomestili še šest manjkajočih centimetrov, odstranili bodo tudi material, ki ga bodo v njegove kosti vsadili letos. Morda, upa Anita, jim bo uspelo drugo operacijo opraviti v Italiji, kamor zahaja dr. Paley, saj bi bili stroški mnogo nižji.

Če bo šlo po načrtih, bo Jakob čez dve leti zdrav. To pomeni, da bo ta simpatični in živahni fantič, ki se s pravcato fantovsko energijo kljub protezi podi skupaj s prav tako razposajenim Ažbetom, zdrav pred svojim osmim letom. In bo njegovo otroštvo takšno, kot mora biti: brez zdravnikov in velikih skrbi glede zdravja.

Deli s prijatelji