DENAR ZAGOTOVLJEN

Denar za Erasmus+ bo, študentje ne bodo stavkali

Objavljeno 08. junij 2015 18.16 | Posodobljeno 08. junij 2015 18.18 | Piše: M. D.

Obe pristojni ministrstvi sta študentom obljubili, da bosta denar za izmenjavo Erasmus+ zagotovili s prerazporeditvami.

Najvišjo oceno dobijo šole, v katerih so učenci uživali v branju knjig, razvijanju ročnih spretnosti, naravoslovnih aktivnostih ali delovanju v skupnosti in to navdušenje prenesli v svoja nova okolja.

LJUBLJANA – Po srečanju z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) ter ministrstvom za izobraževanje in šolstvo je Študentska organizacija Slovenije dobila zagotovilo, da bo vsako od ministrstev prispevalo polovico denarja za finančno pomoč študentom, ki odhajajo na izmenjavo Erasmus+. Ministrstvi naj bi denar za sofinanciranje v znesku 150 evrov mesečno zagotovili s prerazporeditvami.

Držali so obljubo, stavke ne bo

Kot so zapisali v Iskri in sindikatu Mladi Plus, »odločitev ministrstev pozdravljamo in ugotavljamo, da ni več neposrednih razlogov za v sredo napovedan protestni shod, zato njegovo izvedbo odpovedujemo«.

V sindikatu so še poudarili, da obžalujejo, da je MDDSZ, ki maja ni uspel zagotoviti denarja za sofinanciranje, rešitve pospešeno začel iskati šele po napovedi protesta. Slednji je namreč
med študenti naletel na velik odmev in obetal dobro udeležbo.

»Glede na to, da sta pri nabiranju sredstev v višini približno 1,3 milijona evrov letno sodelovali dve ministrstvi in bodo sredstva zagotovljena s prerazporeditvami, pa MDDSZ pozivamo, da v najkrajšem času zagotovi sistemski vir sredstev za štipendije,« so pojasnili v študentskem sindikatu.

Želijo si dolgoročno rešitev

Poudarili so še, da bo sistemska rešitev sofinanciranja največjemu možnemu številu študentov omogočila izmenjave, zato ga pričakujejo pred sprejetjem naslednjega državnega proračuna. »V nasprotnem primeru bomo ponovno povečali pritisk.« Če bodo rezanje sredstev in protesti, ki temu sledijo, postali vsakoletna folklora, se bodo namreč študentje zaradi nestabilnosti količine sredstev, ki si jih lahko obetajo, še težje odločali za izmenjavo, ki že zdaj vse bolj postaja privilegij bogatih.

Deli s prijatelji