NA KOŽO

Denar evropskih sanj

Objavljeno 21. julij 2015 00.25 | Posodobljeno 21. julij 2015 00.27 | Piše: Rok Tamše

Nogometni Maribor služi milijone, občina pa ne zmore stotih tisočakov za tribuno.

Začela se je domača nogometna klubska sezona, že prej so navijaško srenjo pritegnili evropski obračuni slovenskih klubov. Domžale in Celje sta ekspresno zaključila tekmovanje v mednarodnem okolju, Maribor in Luka Koper imata ta teden zahtevni nalogi v Astani oziroma Splitu, da bi napredovala v naslednji krog. V igri ni samo prestiž in zadovoljstvo ob dobrem rezultatu, tu je tudi velik denar. Še najbolje to poznajo Mariborčani, ki so z lanskim nastopanjem v ligi prvakov zaslužili več kot 10 milijonov evrov.

Maribor samo z nastopom v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov prejme 300.000 evrov, v primeru napredovanja bo dobil še 400.000 evrov. Nočemo biti nesramni, toda za vijolične so to skromne številke, saj ciljajo vsaj na uvrstitev v skupinski del »tolažilne« evropske lige, če bi jim že spodrsnilo na poti do elitne LP. Če bi vendarle spet vstopili skozi vrata nogometnega raja, bi v startu – še brez odigrane tekme v skupini – bili bogatejši za, reci in piši, 14,7 milijona evrov. Ja, prav imate, da se ti zavrti v glavi. Samo za uvrstitev v skupinski del EL sledi nagrada v višini 1,3 milijona evrov. Koprčani so z uvrstitvijo v 2. krog kvalifikacij za evropsko ligo obogatili svoj račun za 250.000 evrov. Tako je to pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa).

Ob tem je treba upoštevati, da tržna vrednost igralcev z nastopi v mednarodni konkurenci narašča, kar prinaša dodaten denar klubom za nove okrepitve in razvoj mladih upov. Danes je denimo aktualen prestop Gregorja Bajdeta iz Celja v Maribor. Evropski vijolični so za mladega napadalca plačali vsaj 400.000 evrov odškodnine, kar je verjetno rekordni prestop na slovenski sceni. Vsekakor gre za še en dober posel Celjanov, ki so že prej prvega igralca lanske sezone Benjamina Verbiča prodali na Dansko za dober milijon evrov. Seveda pa ta denar ne bo pomenil kaj dosti, če z njim ne bodo dvignili kakovost delovanja kluba na vseh ravneh. Tako imamo absurdno stanje zasluženih milijonov v Ljudskem vrtu, kjer pa občina Maribor kot lastnik in upravitelj stadiona ne zmore sanirati dotrajane zahodne tribune za 100.000 evrov. 

Deli s prijatelji