NA KOŽO

Denar, belega ceha vladar

Objavljeno 23. februar 2017 23.35 | Posodobljeno 23. februar 2017 23.36 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Višjo plačo od že tako visoke predhodnikove bi, še preden je sploh kaj naredila.

Domen Mal.

Prejšnji mesec so zdravniki v drugem krogu izvolili Zdenko Čebašek Travnik za predsednico svoje zbornice. »Čaka jo veliko dela. Njeno najpomembnejše opravilo bo zdravnikom vrniti spoštovanje,« je takrat zapisal odgovorni urednik Novic Bojan Budja. Slabo popotnico sta ji pustila že njena predhodnika, Gordana Živčec Kalan, ki se je slovenski javnosti zamerila z brezkompromisno obrambo zdravnikov po smrti malega Bora Nekrepa, in Andrej Možina, ki je prav tako na vse pretege branil Marjeto Zorc, ta je proslulega Igorja Bavčarja obvarovala pred prestajanjem zaporne kazni.

Toda namesto da bi se lotila zahtevnih nalog, si je Čebašek Travnikova za 62. rojstni dan – praznovala je dan pred valentinovim – zaželela darilo, ki ni razburilo samo javnosti, ampak tudi njene najožje sodelavce. Trije so celo odstopili, eden od teh, Zdenko Šalda, (zdaj bivši) predsednik tamkajšnjega odbora za pravno-etična vprašanja, je bil jasen: »Sprli smo se zaradi plače predsednice. Ker ni privolila v moj kompromisni predlog, da bi imela največ 9440 evrov bruto plače in od tega največ 5900 evrov fiksnega deleža, sem odstopil, ker je bila ogrožena moja osebna kredibilnost. Kaj si ob aferi s plačo mislijo moji mladi kolegi, ki imajo dobrih tisoč evrov neto plače: na zbornici se ne bo nič spremenilo, samo druge svinje so prišle h koritu.«

Čebašek Travnikova si je višjo plačo od že tako visoke predhodnikove zaželela, še preden je sploh kaj naredila! Zares etično za nekdanjo varuhinjo človekovih pravic. Posledice svoje zahteve pa bi lahko predvidela tudi kot specialistka psihiatrije.

Medtem pa se dalje kuha na relaciji vlada–Fides, 6. marca se pač izteka zamrznitev stavke zdravnikov. Kuha že, skuha pa ne. Skuhali se bomo samo državljani, med čakanjem, da pridemo na vrsto. V zdravstvenem kaosu, ki se stopnjuje iz leta v leto, si vlada zasluži evtanazijo, zdravniki pa... svojega spoštovanja še dolgo ne bodo dočakali. Itak pa si jim zanj očitno j..., oni bi višje plače. Tako kot Čebašek Travnikova. Saj bi celo razumel, če bi se Kuštrin boril zgolj za tiste mlade zdravnike, ki jih omenja Šalda – pa se ne. 

Deli s prijatelji