MNENJE

»Demonstriranje učiteljev je samosmešenje«

Objavljeno 26. april 2012 17.36 | Posodobljeno 26. april 2012 17.36 | Piše: Mo. S.

Dušan Merc iz OŠ Prule meni, da ima naš šolski sistem razkošno raven normativov.

Dušan Merc.

LJUBLJANA – Med tistimi, ki pogajanja med sindikatom vzgoje in izobraževanja (Sviz) ter vlado ostro kritizirajo, je tudi ravnatelj OŠ Prule Dušan Merc, ki sicer meni, da so v šolskem sistemu spremembe potrebne, a jih sindikati trmasto in nekorektno zavračajo ter tako zavlačujejo pogajanja, poroča spletni portal siol.net.

Razkošna raven normativov

Slovenski šolski sistem ima po njegovem precej razkošno raven normativov, ki jih sindikalisti poskušajo brezkompromisno obdržati. Normative moramo kritično preveriti in jih spremeniti, po njegovem pa je narobe tudi to, da za učitelja, tudi če je slab, ni možnosti, da bo svoje delovno mesto izgubil. Šole so tako lahko obsojene na slabe učitelje, v sodni praksi pa ni niti enega primera, ko bi učitelj izgubil pravdo zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja (čeprav so mu denimo dokazali kršitve zakonodaje ali kolektivne pogodbe), poudarja.

»Učiteljski greh je lahko še tako velik, pa ga bodo ob najmanjšem konfliktu zaščitili tako sindikat kakor pozneje sodišče in seveda kolegialna solidarnost v učiteljskih zborih. Lahko nič ne dela, lahko dela škodo, vsi moramo biti tiho,« nadaljuje Merc ter dodaja, da razkošni normativi izhajajo iz dejstva, da so se ohranila delovna mesta.

Majhni razredi so skriti strup

Po njegovem ne bi bilo škode, če bi imeli učitelji v razredu več otrok, saj je dokazano, da v razredih z manj kot 17 učenci učitelj ne more opravljati svoje osnovne funkcije. Zmotno je, da so majhne šole dobre, majhni razredi pa so skriti strup, ki razžira resno delo in veliko stane. Meni še, da smo kot družba zaradi razkošnih normativov in protestov na napačni vzgojni poti.

Pri teh pogajanjih gre po njegovem v osnovi bolj za osebne motive sindikalistov kot za kaj drugega, demonstriranje učiteljev na cesti pa ni stavka, ampak samosmešenje. Sindikalisti so po njegovem pozabili, da so se prejšnjo sredo na ulicah znašli tisti delavci, ki več mesecev niso dobili niti mizerne plače in nimajo možnosti za izterjavo svojih pravic, učitelji pa v slovenski družbi predstavljajo nasprotni pol, še dodaja Merc.

Deli s prijatelji