PREVERITE

Delodajalci obračuna prispevkov niso oddali za 15.600 delavcev

Objavljeno 11. junij 2015 11.28 | Posodobljeno 11. junij 2015 11.28 | Piše: A. L.

Predvidene globe za neoddajo obračunov so od 800 evrov do 30.000 evrov za delodajalca (podjetje ali podjetnika) in od 600 evrov do 4000 evrov za odgovorno osebo.

Na Dursu zanikajo, da dolžnikov ne pošiljajo v stečaj.

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) bo v prihodnjih mesecih izvajala dodatne aktivnosti nadzora pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost (prispevkov). Kljub mnogim aktivnostim in stalnemu nadzoru na tem področju se neobračunavanje prispevkov bistveno ne zmanjšuje. V letu 2014 delodajalci obračunov prispevkov niso oddali za 2,2 odstotka vseh zaposlenih (to je 15.600 zaposlenih) v Republiki Sloveniji. Kljub relativno nizkemu deležu teh zaposlenih glede na vse zaposlene v Republiki Sloveniji gre za pojav, ki je nesprejemljiv. Temeljna pravica vsakega zaposlenega je, da mu delodajalec za njegovo delo izplača plačo in obračuna ter plača akontacijo dohodnine in prispevke. Ciljno usmerjen nadzor v zadnjih petih letih je sicer bistveno izboljšal stanje oddanih obračunov prispevkov za nazaj, kljub temu pa v Fursu ocenjujejo, da so potrebne še dodatne dejavnosti. Ob tej priložnosti pozivajo tudi vse zaposlene in njihove sindikate, da aktivno spremljajo, ali delodajalci uresničujejo pravice delavcev z naslova zaposlitve, o morebitnih kršitvah obveščajo pristojne organe ter sodelujejo v postopkih nadzora. Njihova aktivna vloga pri tem je namreč zelo pomembna.

Naj spomnimo, da lahko zaposleni vedno preverijo, ali imajo obračunane in plačane prispevke. To lahko storijo na dva načina: prek sistema eDavki, za kar potrebujejo digitalno potrdilo ali pa pooblastijo nekoga, ki ima digitalno potrdilo. Informacijo lahko pridobijo tudi pri pristojnem finančnem uradu, in sicer tako, da tam oddajo vlogo, dostopno tudi na spletni strani finančne uprave. 

Globe

Finančna uprava bo delodajalce ponovno pozvala k predložitvi obračunov prispevkov oziroma k predložitvi izjave o neizplačevanju plač z obrazložitvijo: »Nesodelovanje v postopku nadzora bo finančna uprava sankcionirala. Predvidene globe za neoddajo obračunov so od 800 evrov do 30.000 evrov za delodajalca (podjetje ali podjetnika) in od 600 evrov do 4000 evrov za odgovorno osebo. Predvidene globe za nepredložitev podatkov, pojasnil, izjav v postopkih nadzora so od 1000 evrov do 16.000 evrov za podjetje ali podjetnika ter od 850 evrov do 2200 evrov za odgovorno osebo.«

Če bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da so zaposleni prejeli neto izplačila, prispevki pa niso bili obračunani in plačani, bo finančna uprava zoper te delodajalce prav tako uvedla prekrškovne postopke in jim hkrati naložila predložitev obračunov prispevkov ter njihovo plačilo. Če pa bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da plače dejansko niso bile izplačane, bo finančna uprava informacije o neizplačilu posredovala Inšpektoratu RS za delo, ki je pristojen za ukrepanje zoper delodajalce, ki s tem, ko ne izplačajo plače svojim zaposlenim, kršijo zakon o delovnih razmerjih.

Pošiljali bodo vprašalnik

Ker je obračun prispevkov zakonsko vezan na izplačilo plač, finančna uprava nepravilnosti ugotavlja z zamikom in v naknadnih postopkih nadzora: »V slednjih je zelo pomembno tudi sodelovanje zaposlenih, saj imajo zaposleni prvi stik z nepravilnostmi na tem področju. V postopke nadzora bo finančna uprava tako vključila tudi zaposlene, ki bodo v primerih suma izplačila plač brez obračuna prispevkov po pošti prejeli vprašalnik o dohodkih, ki jih prejemajo pri delodajalcu. Vse delavce pozivamo, da izpolnjen vprašalnik vrnejo finančni upravi in s tem tudi sami pripomorejo k ureditvi področja neplačila prispevkov. Poudarjamo, da je delavec na podlagi zakonskih predpisov dolžan hraniti dokumentacijo, ki ima vpliv na njegovo davčno obveznost najmanj pet let, to dokumentacijo in morebitne podatke, s katerimi razpolaga, pa mora zagotoviti davčnemu organu na morebitno zahtevo.« Opozarjajo, da je zelo pomembno, da delavci podajo resnične izjave, saj bodo tako tudi sami pripomogli k svoji ustreznejši socialni varnosti v obliki pokojnine in zdravstvenega zavarovanja.


Prijavite delodajalce

Kadar zaposleni sumijo na nepravilnosti svojega delodajalca v zvezi s plačevanjem obveznih prispevkov, jih Furs poziva, da nepravilnosti finančni upravi prijavijo čim prej, saj pravočasno obveščanje poveča možnost za hitro in učinkovito ukrepanje, prav tako tudi dejansko poplačilo vseh obveznih prispevkov. V nasprotnem primeru namreč delodajalci in njihove odgovorne osebe lahko po nekem času ostanejo brez premoženja, iz katerega bi bilo mogoče izterjati obveznosti. Prijavo je mogoče podati za svojega delodajalca ali druge delodajalce, za katere sumijo, da za svoje zaposlene ne plačujejo obveznih prispevkov.

Prijava suma nepravilnosti mora vsebovati dovolj podatkov o nepravilnostih in kršitelju, da lahko finančna uprava navedbe preveri in ustrezno ukrepa. To je še posebej pomembno, če delavec želi, da njegova prijava ostane anonimna. Prijave se lahko pošljejo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., podrobneje o tem, katere podatke mora prijava nepravilnosti vsebovati, pa najdete na spletni strani finančne uprave.

Sum na nepravilnosti se pri zaposlenem lahko pojavi v naslednjih primerih:

– zaposleni prejema plačilo za delo v gotovini, delodajalec mu ob tem ne predloži obračuna plače – plačilnega lista;
– zaposleni poleg plače, ki je razvidna iz obračuna plače (običajno v znesku minimalne plače), prejme še dodatno plačilo za delo v gotovini, od katerega niso obračunani obvezni prispevki;
– zaposleni na podlagi vpogleda v evidenco zanj obračunanih in plačanih obveznih prispevkov pri finančni upravi dobi podatek, da obračun plače za obračunski mesec zanj ni bil dostavljen davčnemu organu, kar pomeni, da delodajalec tudi ni obračunal in plačal obveznih prispevkov;
– formalno je delovno razmerje vzpostavljeno pri eni družbi, zaposleni pa plačilo za delo prejema od druge družbe, praviloma v gotovini.

 

Deli s prijatelji