IŠČEJO KRŠITVE

Delo na črno: inšpektorji ocenjujejo, da so uspešni

Objavljeno 21. junij 2015 13.11 | Posodobljeno 21. junij 2015 13.09 | Piše: STA, Mo. S.

Finančna uprava je lani opravila 4847 nadzorov dela, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Nadzorni organi na področju preprečevanja dela in zaposlovanja na črno so lani kljub kadrovskim težavam in pojavom novih oblik kršitve zakonodaje delo opravili uspešno, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Finančna uprava je skupaj opravila 4847 nadzorov dela, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja, v katerih je bilo v povprečju ugotovljenih 11 odstotkov kršitev samo pri delu in zaposlovanju na črno. Poleg tega so pri nadzoru odkrili tudi kršitve drugih predpisov. V 121 primerih so izdali prepovedi zaradi dela in zaposlovanja na črno.

Delo na črno so poostreno nadzirali v tržnem inšpektoratu. Inšpektorji so opravili 6310 pregledov in izdali več kot 500 odločb, s katerimi so delo na črno prepovedali. Izrekli so 449 glob in vložili 18 obdolžilnih predlogov. Inšpektorat za delo je kršitve odkrival v vseh oblikah inšpekcijskih pregledov – z rednim nadzorom, usmerjenimi akcijami in na podlagi prijav. Inšpektorji so lani na tem področju opravili skupno 9759 nadzorov, pri čemer so ugotovili 10.802 kršitvi.

Kršitve zaradi krize

Delež kršitev v zvezi z zaposlovanjem na črno je bil v tem obdobju okoli 7,4 odstotka, je razvidno iz poročila, s katerim se je na današnji seji seznanila vlada. Na delo in zaposlovanje na črno še naprej tako kot v preteklih letih najbolj vpliva vsesplošna gospodarska kriza, ki lahko poslabša stanje na tem področju ter pomeni resno nevarnost za povečanje nezakonitega dela ter zaposlovanja.

Za uspešen boj proti temu je bilo pomembno sprejetje novega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter pravilnika o osebnem dopolnilnem delu in dejavno sodelovanje vseh organov pri odkrivanju in preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, so še zapisali na ministrstvu.

Deli s prijatelji