NA KOŽO

Delitve in strah 
bo ukinila s silo

Objavljeno 28. februar 2013 23.15 | Posodobljeno 28. februar 2013 23.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Mar žuganje in zavajanje res nista del vladnega programa mag. Alenke Bratušek?

Jadran Vatovec.

No, pa smo le dobili prvo mandatarko v zgodovini samostojne Slovenije. Mag. Alenka Bratušek, ki je bila v mandatu prve Janševe vlade na predlog pokojnega dr. Andreja Bajuka imenovana za prvo direktorico Direktorata za proračun, se je pred izvolitvijo pohvalila, da, ko bo ona na oblasti, v naši državi ne bo več prostora za politične delitve in strah. »Vse državne uslužbence in visoke državne uradnike, člane nadzornih svetov in uprav, ki so bili imenovani v času razpadanja sedanje koalicije, bom pozvala, da sami odstopijo,« vsem tem ljudem želi, je dejala, dati priložnost, da častno odidejo s položajev, ki so jih nečastno zasedli. Kaj pa, če vsi ne bodo odstopili? Potem bo morala nova koalicija, pravi, pač sprejeti ukrepe za odpravo vseh kadrovskih odločitev Janševe vlade, ki niso pogodu novi predsednici vlade.

Pa ne samo to, Bratuškova je poslancem obljubila, da se bo takoj lotila strateškega načrtovanja vsebin nove finančne perspektive za obdobje 2013–2020. Mar ni tega storila že dozdajšnja vlada? Je, ja, evropski svet je že sprejel finančni okvir za naslednjih sedem let. Janševi vladi je pred tem še uspelo nekoliko izboljšali neto finančni položaj naše države.

Nič hudega, bo vsaj premierka lahko več energije in časa namenila drugim prioritetam.

Preden so jo poslanci izvolili za mandatarko, se je (vsaj na prvi pogled) zelo trudila, da bi pokazala, da je strokovno podkovana. Opozorila je, na primer, da, če je Janševi vladi že januarju letos uspelo ustvariti 250 milijonov evrov proračunskega primanjkljaja, bi ga do konca leta bilo 2 milijardi in pol. Ker je bila, kot rečeno, več let direktorica Direktorata za proračun, bi morala vedeti, da je s tem demagoško in populistično zavajala. Država namreč samo na začetku vsakega leta plačuje obresti za najeta posojila in izplačuje kmetijske subvencije. Seveda je to vedela. Čemu je potem streljala takšne kozle? Zato ker očitno ne drži, da – to so ji sicer očitali tudi nekateri njeni podporniki – ni skoraj ničesar povedala o svojem konceptu vodenja vlade. Pa saj je. Mar res mislite, da našteti »spodrsljaji« mag. Bratuškove niso bili oporne točke koncepta oziroma programa njene vlade? 

Deli s prijatelji