PREOBREMENJENOST

Delavci zaradi prezaposlenosti zbolevajo in izgorevajo

Objavljeno 14. junij 2013 23.35 | Posodobljeno 14. junij 2013 23.36 | Piše: STA, S. J.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da bi lahko dogovor z vlado spoštovali samo na račun kršitev pravic uporabnikov.

V enem tednu sta posledicam smrtonosne amebe podlegla

LJUBLJANA – V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja o zmanjšanju plačne mase, ki se je prenesel v plačno zakonodajo in kolektivne pogodbe, ni mogoče izvajati. »Že tako osiromašenega kadra ni mogoče še nadalje zmanjševati,« so povedali v skupnosti.

Dogovor predvideva zmanjševanje števila zaposlenih ne glede na predpisane standarde, je za opozoril predsednik upravnega odbora skupnosti Boris Koprivnikar. »Nič se ne omenja, da s tem nižamo standard storitve, do katere imajo uporabniki pravico,« je dejal.

»Če bi želeli spoštovati dogovor med vlado in sindikati, bi kršili pravice naših uporabnikov,« pravi. Delavci v službah pomoči zaradi prezaposlenosti po njegovih besedah že zdaj zbolevajo in izgorevajo.

Zmanjšanje števila zaposlenih pomeni kršenje predpisanih normativov, ki jih nadzirajo različne inšpekcije, predvsem pa uporabniki storitev, ki za svoje plačilo pričakujejo tudi kakovostno storitev, je Koprivnikar zapisal v sporočilu za javnost.

Kot pojasnjuje, njihovi uporabniki namreč neposredno plačujejo storitve, ki jim po standardu pripadajo, prav tako pa uporabniki tudi izpolnjujejo svojo obveznost do zdravstvene zavarovalnice in zato morajo dobiti storitve, do katerih so kot zavarovanci upravičeni.

S 1. junijem se je začela uporabljati zakonodaja, ki udejanja dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja o zmanjšanju plačne mase, ukrepi pa naj bi veljali letos in prihodnje leto. Čeprav dogovora o varčevalnih ukrepih z vlado niso podpisali vsi sindikati, bo ta veljal za ves javni sektor.

Tako novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju do konca leta 2014 udejanja spremenjeno plačno lestvico. Osnovne plače javnih uslužbencev so z junijsko plačo nižje od pol odstotka do blizu pet. Med pomembnejšimi ukrepi pa je tudi zmanjševanje števila zaposlenih za en odstotek na letni ravni.

Deli s prijatelji